arta-naiva-938x535

Oradea, Botoşani şi Piteşti, capitalele artei naive din România

Simultan cu vernisajul de la Oradea, adică tot în 17 octombrie la ora 12:30, la Botoşani avea loc un eveniment similar, adică vernisajul Salonului Naţional de Artă Naivă ediţia a II-a. Coincidenţa face ca unul dintre cei mai importanţi invitaţi ai manifestării de la Oradea să fie Şcoala de Arte din Botoşani, deţinătoarea unei colecţii impresionante de artă naivă. La scurt timp, o nouă manifestare de anvergură la Piteşti: a XLVI-a ediţie a Expoziţiei naţionale de artă naivă. Toate acestea converg spre o nouă dimensiune a acestui gen de artă.

Salonul Naţional de Artă Naivă ediţia a II-a este organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani, în colaborare cu Muzeul Judeţean de Istorie Botoşani, în perioada 17–31 octombrie 2014, la Galeriile de Artă “Ştefan Luchian” din Botoşani.

Nota definitorie a acestui salon este dată în principal de tematica abordată, indirect sugerată de perioada de desfăşurare a manifestării, dar şi de complexitatea aspectelor oferite de toamnă în mediul rural. Astfel, vizitatorilor li se va oferi posibilitatea de a afla şi de a înţelege cum erau şi încă mai sînt percepute noţiunile legate de diviziunea şi subdiviziunile dimensiunii temporale: zile, nopţi, anotimpuri, toate însă legate de ocupaţiile agricole şi pastorale, sau de momentele contemplative ale omului şi de acele frînturi existenţiale oferite riturilor.

Tematica amplă şi diversă se regăseşte lesne în lucrările artiştilor naivi ce expun la Botoşani, de la natura statică autumnală şi pînă la muncile agricole sau în livadă, acestea la rîndul lor într-un raport de interdependenţă cu ritmurile cosmice binecunoscute omului din comunitatea tradiţională, ajungînd pînă la exemplificarea discretă, aproape absconsă, a filonului de credinţe intrinsece vieţuirii în matca ancestrală a civilizaţiei noastre.

La manifestarea de la Botoşani expun 40 de artişti naivi din judeţele Iaşi, Bacău, Caraş-Severin, Timiş, Bihor, Arad, Oradea, Mureş, Maramureş, Vaslui, Botoşani şi Bucureşti. Vernisajul a avut loc vineri, 17 octombrie 2014, la ora 12.30 la Galeriile de Artă “Ştefan Luchian”, exact în acelaşi moment cu vernisajul Expoziţiei Naţionale de Artă Naivă de la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea.

În week-end-ul trecut, în 26 octombrie la ora 11:00, mai precis, s-a vernisat la Piteşti cea de-a XLVI ediţie a Expoziţiei Naţionale de Artă Naivă, amplă manifestare de mare tradiţie şi probabil cea mai longevivă şi cea mai influentă manifestare dedicată artei naive româneşti. Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Argeş, prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Argeş, iar lucrările sînt expuse la Galeria Naţională de Artă Naivă (prima de acest gen din Romănia !) a Muzeului Judeţean (corpul C, intrarea din bulevardul Eroilor). La această expoziţie tradiţională sînt aşteptaţi toţi cei care vor să afle mai multe despre arta naivă românească, dar şi cei care vor să redescopere lumea plină de prospeţime şi sinceritate din lucrările expuse.

Publicat de:

admin

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate ca (obligatorii):

Articole asemănătoare

OBIECTIV

Arta naivă e inocenţa primară ce (re)descoperă lumea. Arta naivă filtrează universul prin ochii plini de candoare ai artiştilor. Arta naivă, prin vitalitatea ei cromatică ce provine din oglinzile sufletului, ne redă copilăria şi… naivitatea. Sperăm ca într-un viitor nu foarte îndepărtat, arta naivă să-şi ocupe binemeritatul rol în cadrul ARTEI !

Apariții în presă

Calendar

noiembrie, 2024
D L Ma Mi J V S
« Dec    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Comentarii recente

Înapoi sus