Maria Gherca - Nunta intre vecini (70x50 cm)-mic, site

Metamorfoza unui artist liric în… artist vizual

Paradoxal, Maria Ghercă s-a apucat de pictură naivă… renunţînd la pictură. În urmă cu mai bine de 20 de ani, ea a trebuit să aleagă între două pasiuni la fel de puternice: muzica şi artele plastice. A ales atunci muzica, urmînd cursurile Universităţii de Artă „George Enescu” din Iaşi şi cîntînd apoi, ca artist liric, soprană şi mezzosoprană, la Filarmonica din Arad, la Filarmonica din Iaşi şi la Opera Naţională din Iaşi. Pictura a rămas un fel de violon d’ Ingres.

 

Născută la Iaşi în anii ’60, Maria Ghercă a rămas de mică orfană de tată. Avea două daruri: cînta şi desena foarte frumos. Ambele i-au dat o poziţie şi o identitate aparte. „Eram conștientă de mică de acest lucru și toată viaţa aceste două daruri au fost zestrea mea pe care mi-a dat-o Dumnezeu. Eram şi sînt bogată prin aceste daruri”, spune astăzi artista. A locuit în mai multe sate şi oraşe, de-a lungul vieţii, avînd astfel acces la diferite culturi, atît laice cît şi religioase. La 16 ani a rămas singură pe lume şi, după o scurtă perioadă în casa unei verişoare din Bărticeşti, a plecat la Liceul Alimentar din Roman, transferîndu-se apoi la Liceul de Arte din Iaşi. A terminat însă ca… ceramistă, la o şcoală profesională din Roman. Mutată la Arad prin căsătorie, datorită talentului muzical a intrat în corul filarmonicii. Cariera sa lirică abia începea, în 1996 intrînd la Universitatea de Arte. Ca artist liric a avut două roluri preferate: Rozalinda din „Liliacul” de Strauss, şi Elisetta din „Căsătoria secretă” de Cimarossa.

 

La cea de-a doua veche pasiune, pictura, a revenit de scurt timp, cînd în urma unui accident cerebral a renunţat la cariera de mezzosoprană iar şevaletul a ajutat-o să se recupereze rapid. „Dumnezeu mi-a deschis o altă uşă, să pun în valoare și acest dar”, mai spune Maria Ghercă. A început astfel să picteze scene din satul copilăriei, sau pînze prin care îşi arată recunoștința față de toți care au primit-o în casa lor cînd era doar un copil. Îşi doreşte o expoziţie care să se numească „Acasele mele…”, în care să înfăţişeze case şi familii pe care le-a cunoscut.

 

Expoziţia Metamorphosis, în organizarea Asociaţiei Artiştilor Naivi din România, este prima expoziţie personală a autoarei şi va avea vernisajul joi 29 iulie, ora 17:00, la Sinagoga Neologă Sion. Expoziţia este cu vînzare şi va sta pe simeze până în 1 septembrie. Toate aceste manifestări vor culmina cu ediţia a VIII-a a Festivalului Naţional de Artă Naivă, care va avea loc în octombrie la Oradea, în parteneriat cu Centrul de Cultură al Judeţului Bihor, Muzeul Ţării Crişurilor, Revista „Familia”, Fundaţia Comunitară Oradea, Cinema Palace, Liceul de Arte Oradea, Colegiul Naţional Iosif Vulcan, Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu, Liceul Teoretic Onisifor Ghibu şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.

 

Asociaţia Artiştilor Naivi din România, organizaţie cu serioase iniţiative de proiecte culturale, este o organizaţie profesională unică în România, dedicată exclusiv artei naive, iar expoziţia găzduită de Sinagoga Neologă Zion face parte dintr-un amplu proiect de popularizare a acestui gen de artă, din ce în ce mai apreciată şi mai admirată la nivel internaţional.

Publicat de:

admin

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate ca (obligatorii):

Articole asemănătoare

OBIECTIV

Arta naivă e inocenţa primară ce (re)descoperă lumea. Arta naivă filtrează universul prin ochii plini de candoare ai artiştilor. Arta naivă, prin vitalitatea ei cromatică ce provine din oglinzile sufletului, ne redă copilăria şi… naivitatea. Sperăm ca într-un viitor nu foarte îndepărtat, arta naivă să-şi ocupe binemeritatul rol în cadrul ARTEI !

Apariții în presă

Calendar

septembrie, 2024
D L Ma Mi J V S
« Dec    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Comentarii recente

Înapoi sus