Înfloririle naivităţii – expoziţie personală Maria Lupu
Arta naivă contemporană românească ne toarce poveşti nemuritoare, iar unii artişti sugerează că în pădurile noastre creşte mereu lemn de scut, de săgeată, dar şi lemn de vioară. Este şi cazul Mariei Lupu, care după ce urmează şcoala primară în satul natal, apoi Liceul Energetic la Iaşi, îşi descoperă tîrziu pasiunea pentru pictură şi atracţia către lumea culorilor. Este caracterizată din start ca un artist independent ce ignoră, de fiecare dată, regulile artei. Culoarea inimii sale zglobii porneşte liber spre largul zărilor.
Debutează expoziţional în 2010, iar un an mai tîrziu îşi face intrarea şi în literatură, cu volumul de poezii “Şoaptele trecutului”. Pictoriţa naivă se remarcă prin varietatea subiectelor, artistul abordînd cu îndrăzneală, pe lîngă natura statică, şi portretul sau peisajul plin de personaje. Pentru că ceea ce o defineşte pe Maria Lupu este portretul, personajele solitare supradimensionate aduse în prim planul pînzei, ca nişte îngeri ce păzesc binele oamenilor. Pictoriţa scoate la iveală personaje compacte, angajate în scene narative ce pun în funcţiune plastică şi spaţiul dintre personaje, de obicei neglijat de alţi pictori. Maria Lupu este preocupată de realizarea unei forme centrale capabilă să iradieze către privitor în mod autonom, fără a fi nevoie să fie legată într-o tramă. Pictoriţa dispune de resurse afective originale, pe lîngă talentul intuitiv dezvoltînd şi sensuri lirice ale compoziţiei.
Expoziţia Înfloriri, în organizarea Asociaţiei Artiştilor Naivi din România, va avea vernisajul joi 1 iulie, ora 17:00, la Sinagoga Neologă Sion. Expoziţia este cu vînzare şi va sta pe simeze până în 29 iulie. Toate aceste manifestări vor culmina cu ediţia a VIII-a a Festivalului Naţional de Artă Naivă, care va avea loc în octombrie la Oradea, în parteneriat cu Centrul de Cultură al Judeţului Bihor, Muzeul Ţării Crişurilor, Revista „Familia”, Fundaţia Comunitară Oradea, Cinema Palace, Liceul de Arte Oradea, Colegiul Naţional Iosif Vulcan, Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu, Liceul Teoretic Onisifor Ghibu şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.
Asociaţia Artiştilor Naivi din România, organizaţie cu serioase iniţiative de proiecte culturale, este o organizaţie profesională unică în România, dedicată exclusiv artei naive, iar expoziţia găzduită de Sinagoga Neologă Zion face parte dintr-un amplu proiect de popularizare a acestui gen de artă, din ce în ce mai apreciată şi mai admirată la nivel internaţional.
Lasă un comentariu