11988278_864919526927792_8124291074873298566_n

Culori vii, forme frumoase

Am început cu expresia de mai sus, care este, de fapt, titlul unei cărţi de povestiri, deoarece privind creaţiile Mariei Margoş acest lucru mi-a venit instantaneu în minte: culorii vii, forme frumoase. Prima expoziţie personală a artistei băcăuance demonstrează că nu numai un autor vîrstnic, cu mare experienţă, poate birui suişul anevoios al picturii naive.

 

Maria Margoş pătrunde adînc rostul şi realităţile vieţii arhaice din mediul rural, uneori „contemporaneizate”, însă rămasă la fel de rurală în viziunea artistei. Pictoriţa din Bacău, născută la Gaiceana (comuna Popeşti), înfăţişează momentele satului natal, peisajele copilăriei, nu doar cu o subtilă ştiinţă a efectelor, ci şi cu un ascuţit simţ al observaţiei realiste, lucide, uneori ironice, uneori accentuat meditative. Detaliile pînzelor semnate de Maria Margoş sînt întotdeauna înnobilate de căldură omenească. Acest lucru a fost observat şi de muzeograful Viorica Băluţă, de la secţia de etnografie a Complexul Muzeal “Iulian Antonescu” din Bacău, care a fost gazda şi criticul vernisajului: “Lumea satului i-a ramas în suflet şi în inimă, nu l-a înfrumuseţat mai mult decît i-au permis culoarea, sensibilitatea şi depozitul de nepreţuit al amintirilor din care se hrănesc tablourile Mariei Margoş.”

 

Pictoriţa a debutat tîrziu, după o lungă perioadă în care a studiat arta naivă, definitivîndu-şi un stil propriu şi o cale constantă a creaţiei. Iată de ce lucrări ca Pastorală, Piua, La cosit, în care detectăm fine aluzii picturale, sînt reprezentative astăzi pentru stilul Mariei Margoş, ale cărei creaţii au fost expuse atît în ţară cît şi în străinătate, putînd fi regăsite chiar şi în colecţii private.

 

Tuşele sigure, deşi lapidare, sînt despicate parcă de seducătoare asociaţii de idei şi “figuri de stil”. Maria Margoş este un creator de personaje de neuitat, unele dotate cu un ingenios umor. Acestea sînt doar cîteva dintre “darurile” pictoriţei, care fac din pînzele dumneaei adevărate piese de artă naivă – încîntătoare la privit, convingătoare în detalii şi în întregul ansamblu.

 

Expoziţia va sta pe simezele Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” toată luna septembrie.

Publicat de:

admin

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate ca (obligatorii):

Articole asemănătoare

OBIECTIV

Arta naivă e inocenţa primară ce (re)descoperă lumea. Arta naivă filtrează universul prin ochii plini de candoare ai artiştilor. Arta naivă, prin vitalitatea ei cromatică ce provine din oglinzile sufletului, ne redă copilăria şi… naivitatea. Sperăm ca într-un viitor nu foarte îndepărtat, arta naivă să-şi ocupe binemeritatul rol în cadrul ARTEI !

Apariții în presă

Calendar

septembrie, 2024
D L Ma Mi J V S
« Dec    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Comentarii recente

Înapoi sus