xIMG_5232

Primul Salon de Artă Naivă de la Oradea

Salonul Naţional de Artă Naivă de la Oradea a reuşit să adune circa 50 de lucrări ale unui număr de 26 de artişti naivi din România. Holul Bibliotecii Judeţene a fost gazda vernisajului şi cîtorva spectatori, manifestarea avînd cel puţin meritul de a fi prima de acest gen din Oradea !

 

În prezenţa a circa 30 de persoane, dintre care jumătate ziarişti şi oficialităţi, primul Salon de Artă Naivă de la Oradea a debutat în holul Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai”. Au fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, directorul Bibliotecii Judeţene, Ligia Mirişan, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Mircea Jacan, şeful Culturii bihorene, Lucian Silaghi şi Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor. Alături de aceştia au fost prezenţi şi cîţiva artişti. „De 47 de ani sînt pictor naiv, am învăţat de la primul artist naiv recunoscut în

România, de la Ion Niţă Nicodin. Îl ajutam să prepare culorile. Mi-aduc aminte şi azi, prima culoare, galben, am făcut-o din argilă şi gălbenuş de ou. Mă aşteptam să primesc un premiu astăzi, sînt dezamăgit. Am venit tocmai de la Brusturi… da’ nu mai vin”, a spus unul dintre cei mai cunoscuţi pictori naivi din România, Petru Mihuţ. „Sînt uimit de lucrările lui Vasile Popovici, în opinia mea acestea reprezintă <<picturalitate supremă>>. Impresionante, mai ales că artistul are un handicap deosebit de sever, nu se poate mişca deloc. Este dumnezeiesc acest talent al artistului, în atari condiţii !”, a declarat Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor.

 

Premiul I a fost adjudecat de o debutantă, Adriana Dinu (Bucureşti), prezentă în expoziţie cu o singură lucrare, de o minuţiozitate ieşită din comun. Premiul II a fost acordat lui Gustav Hlinka (Reşiţa), iar premiul III l-a primit Ana Maria Drăgan (Bucureşti). Au fost acordate numeroase alte premii şi menţiuni. Expoziţia va rămîne pe simezele din holul Bibliotecii Judeţene pînă la jumătatea lunii iunie.

 

 

 

Lista premiilor acordate la Salonul de Artă Naivă Oradea 2014:

 

01. Premiul I – Adriana Dinu – Bucureşti
02. Premiul II – Gustav Hlinka – Reşiţa, pentru lucrarea “Plai cu mere”
03. Premiul III – Drăgan Ana Maria – Bucureşti, pentru lucrarea “Vecinii”
04. Premiul de excelenţă al juriului , d-lui Mihai Dascălu – Oradea, pentru lucrarea “După ploaie”
05. Premiul special al Centrului Judeţean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale, d-lui Mihai Dascălu – Oradea, pentru lucrarea “Mugur de fluier”
06. Premiul special al juriului, d-nei Denisa Mihăilă – Timisoara, pentru lucrarea “Se însoară Gicu”
07. Premiul special al juriului, Paula Iacob – Bacău, pentru lucrarea “Păunul Albastru”
08. Premiul special al Bibliotecii judeţene “Gheorghe Sincai”, Tancău Emilian Cristinel – Bacău
09. Premiul special al juriului, d-lui Vasile Popovici, – Reşiţa
10. Mentiune – Petru Mihut – Brusturi – pentru lucrarea “Iarnă şi toamnă”
11. Menţiune – Geta Adam – Timisoara
12. Menţiune – Stefanescu Dumitru – Brăila, pentru lucrarea “La margine de camp”
13. Premiul pentru originalitate – Angela Szabo – Roşia, Bihor

Publicat de:

admin

8 Comentarii

  1. Costel I. -  16 mai 2014 - 2:08 PM

    noroc cu….. prietenii …. organizatorului, altfel…. ramanea cam goala sala. daca scadem tablourile lui dascalu, hlinka si tanti aia care n-avea nici o legatura cu arta naiva, abia a reusit sa….. adune 30 de tablouri…… jenant pentru o asa expozitie 😀

    Răspunde
  2. Romanul Simplu -  18 mai 2014 - 4:50 PM

    daca si asta e arta… nu va suparati, astia au tupeul sa ceara bani de la Consiliul Judetean si de la celelalte institutii de care ziceati ????? inseamna ca banii se impart, ca e greu de crezut ca o expozitie cu 50 de tablouri de la 26 de artisti poate fi un eveniment asa important ! mai bine dl. Cornel Popa ar face drumul pana la Beius !!

    Răspunde
  3. Mihai Dascălu -  18 mai 2014 - 6:44 PM

    Mulţumesc lui Costel pentru comentarii, ţin să aduc aminte că a fost prima ediţie, sperăm că a doua va fi mai bine organizată. Am văzut că peste tot a fost greu la inceput, de exemplu am citit in presa din 2012 că la prima editie a salonului naţional “Policarp Vacarciuc” au fost jumatate expozanti din cei de la Oradea, totusi eu mă bucur că se intimplă ceva bun, iar beneficiarii sunt pictorii naivi, nu altcineva. Dezbinarea nu are ce cauta intre noi, cred ca pe viitor putem chiar si colabora la un proiect comun, totul depinde de dorinţa de a sprijini cu adevărat arta naivă.

    Răspunde
  4. naivul artist Vasile -  18 mai 2014 - 8:45 PM

    Tin sa (re)amintesc tuturor artistilor naivi ca acelasi Dascalu este cel care elimina din grupul moderat de el pe Fakebook pe toti cei care indraznesc sa aiba opinii pertinente si civilizate ! In schimb, pare sa fie foarte de acord cu semi-analfabeti care nu stiu sa scrie corect. De asemenea, dl. Dascalu PARE foarte dedica cauzei artistilor naivi, dar nu face absolut nimic pentru aceasta cauza, ci doar pentru cauza personala. Din fotografiile prezentate, din articolele aparute prin ziare (pe internet), am dedus ca expozitia a fost un fiasco poleit cu cuvinte pompoase (pana si Iftinchi, pretenarul lui Dascalu, a comentat negativ ! – bine, asta e specialitatea lui, ura si vorbele pe la coltzuri…). Ma intreb, foarte serios, de ce dl. Dascalu nu este membru al Asociatiei Artistilor Naivi din Romania, mai ales ca este din Oradea. Si mai ales de ce sterge din grup oameni ale caror opinii nu-i convin, desi dau dovada de educatie !

    Răspunde
  5. Valeria -  18 mai 2014 - 8:59 PM

    La multi ani lui Mihai Dascalu, pentru 1 Mai ! Se pare ca Asociatia Artistilor Naivi din Romania e buna si pentru faptul ca ne mai reaminteste cand e ziua de nastere a unui coleg ! 🙂 La mai multi si fericiti ani, chiar daca mai tarziu, si felicitari pentru expozitie.

    Răspunde
  6. Mihai Dascălu -  18 mai 2014 - 9:37 PM

    Multumesc D-nei Valeria pentru urare, si fac doar cîteva mici precizări.
    1. Eu personal nu am şters pe nimeni de pe nici un grup.
    2. Repet ce am spus mai sus: Dezbinarea nu are ce cauta intre noi, cred sincer că pe viitor putem chiar si colabora la un proiect comun cu această asociaţie, totul depinde de dorinţa de a sprijini cu adevărat arta naivă. Asociaţia este foarte bună şi îl felicit pe D-l Stroe pentru această realizare. Aştept să văd ce activităţi va desfăşura în acest an şi le voi susţine cu drag dacă se adresează pictorilor naivi, voi dori să fiu membru şi voi contribui inclusiv cu realizarea în parteneriat a unui proiect de finanţare europeană dedicat culturii, ca să nu mai plângă acel Roman simplu că mănînc banii de la CJ Bihor, dacă ne vom înţelege între noi şi ne vom susţine reciproc.

    Răspunde
  7. Cosmin Serbanoiu -  21 mai 2014 - 7:43 PM

    Daca ne uitam cine a luat premii.. Traiasca Pile Cunostiinte si Relatii… am impresia ca s-a amestecat naivul cu abstractul si se pare ca e premiat abstractul, precis are Pile … Oare a fost anuntat ca se vor distribui PREMII pe baza de Pile Cunostiinte si Relatii?

    Răspunde
  8. naivul artist Vasile -  21 septembrie 2014 - 9:58 PM

    ia sa vedem ce acoperire au vorbele lui Dascalu: zicea ca va sustine orice proiect dedicat artei naive. Din cate am inteles din promovarea „Festivalului national de Arta Naiva FAN Oradea 2014”, Dascalu A REFUZAT sa participe 😀 Iaaa uite unde era lupul moralist ! Rusinica, Dascalu ! Cea mai mare manifestare de gen, se tine la tine acasa si tu nu participi ! Vai si-amar !

    Răspunde

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate ca (obligatorii):

Articole asemănătoare

OBIECTIV

Arta naivă e inocenţa primară ce (re)descoperă lumea. Arta naivă filtrează universul prin ochii plini de candoare ai artiştilor. Arta naivă, prin vitalitatea ei cromatică ce provine din oglinzile sufletului, ne redă copilăria şi… naivitatea. Sperăm ca într-un viitor nu foarte îndepărtat, arta naivă să-şi ocupe binemeritatul rol în cadrul ARTEI !

Apariții în presă

Calendar

ianuarie, 2025
D L Ma Mi J V S
« Dec    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Comentarii recente

Înapoi sus