bty

MARIA LIŢCAN

Creaţia a fost întotdeauna o parte importantă a viaţii MARIEI LIŢCAN. Începînd de pe băncile şcolii generale, unde excela la materiile ce implicau activităţi creative, continuînd cu un pas firesc, Liceul de Arte Nicolae Tonitza şi, mai tîrziu, după ce absolvă şi Şcoala Tehnică a Industriei Uşoare la secţia contexturi tricotaje, cu Facultate de Arte Decorative a Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu. Lucrează pe rînd, începînd din 1974, la Centrul de Îndrumare a Producţiei şi Creaţiei de Artă Populară şi Meşteşuguri Artistice din cadrul UCECOM, ca creator modele artizanat textil, apoi ca profesor tehnolog la Liceul „Zoia Kosmodemianskaia”, proiectant modele la Fabrica „Tricotajul Roşu” şi, pînă în 1990, creator de modele în domeniul covoarelor ţesute şi înnodate manual, tapiserii şi ţesături artizanale pentru export, la acelaşi centru din cadrul UCECOM. După revoluţie şi pînă în 2005 cînd iese la pensie, lucrează ca referent de specialitate.

 

Pentru că arta populară a fost întotdeauna aproape de Maria Liţcan, la cîţiva ani după pensionare a început să colaboreze cu diferite instituţii naţionale, în vederea organizării de expoziţii de artă naivă, covoare, icoane şi obiecte tradiţionale. După ce o viaţă întreagă i-a ajutat pe alţii să-şi expună creaţiile, a sosit şi rîndul Mariei Liţcan să intre cu drepturi depline în rîndurile artiştilor naivi. Începînd din anul 2013 participă regulat la expoziţii organizate de diferite organizaţii, locale, regionale sau naţionale. Tablourile artistei se regăsesc în colecţii private din ţară şi străinătate, precum şi în patrimoniul Asociaţiei Artiştilor Naivi din România, în care este membru. Este nelipsită, în fiecare an, de la cel mai important eveniment dedicat artei naive contemporane româneşti, Festivalul Naţional de Artă Naivă de la Oradea.

Publicat de:

admin

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate ca (obligatorii):

Articole asemănătoare

OBIECTIV

Arta naivă e inocenţa primară ce (re)descoperă lumea. Arta naivă filtrează universul prin ochii plini de candoare ai artiştilor. Arta naivă, prin vitalitatea ei cromatică ce provine din oglinzile sufletului, ne redă copilăria şi… naivitatea. Sperăm ca într-un viitor nu foarte îndepărtat, arta naivă să-şi ocupe binemeritatul rol în cadrul ARTEI !

Apariții în presă

Calendar

iulie, 2021
D L Ma Mi J V S
« Iun    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Comentarii recente

Înapoi sus