GENOVEVA POPA
Pictura naivă a fost prezentă în viaţa Genovevei Popa încă din fragedă copilărie. Nu-şi poate aminti un moment în care să nu fi fost prin preajmă un tablou nou, proaspăt pictat, cu un subiect captivant şi care emana linişte, bucurie, dar cel mai adesea ghiduşie.
Născută la Ploieşti, Genoveva este un copil al generaţiei „cu cheia de gît”. Urmează, din clasa întîi, cursurile rigurosului Colegiu Naţional Pedagogic „Sfînta Maria”, pentru care călătoreşte zilnic nenumărate staţii în autobuzele arhipline şi adesea îngheţate iarna. Evadează deseori din tumultul şi dificultatea existenţei urbane, în veselia generată de creaţiile tatălui ei, artist naiv. Acolo îşi deschide aripile imaginaţiei pentru a se alătura personajelor: copiilor, în joaca lor la baltă sau pe căpiţa de fîn, la cules de mere, la gura sobei, unde bunica cu pisica în braţe spune o poveste nepotului. Era o lume fermecătoare, simplă şi mereu optimistă.
Încurajată de tatăl ei, începe să deseneze şi să picteze foarte devreme, liber, necondiţionată de reguli şi standarde. Minutele petrecute în atelierul tatălui ei, la început doar admirîndu-i lucrările, s-au transformat în ore şi zile în care încerca şi reuşea să pună pe pînză acea lume mirifică, a satului, pe care o idolatriza şi pe care avea şansa să o experimenteze în vacanţele la bunici. A fost o plăcută surpriză cînd, la numai 8 ani, un client al tatălui ei, ambasadorul Austriei la Bucureşti, dl. Parissini, i-a cumparat un tablou. Acest eveniment s-a dovedit a fi un adevărat setback. Aşteptările au devenit însă mai mari, iar presiunea de a produce „ceva valoros” a înstrăinat-o de scopul şi plăcerea cu care se aşezase iniţial la şevalet. A urmat o îndelungată pauză şi după aproape 30 de ani, încurajată cu blîndeţe de această dată de mama ei, a redescoperit plăcerea şi bucuria de a picta. Fără aşteptări şi presiuni, cu dorinţa de a se bucura pe sine, iar dacă această bucurie reuşea să se extindă şi mai departe, la ochiul privitorului, era o binecuvîntare.
Adevăratul debut al Genovevei Popa în arta naivă a fost în 2019, la cea de-a VI-a ediţie a Festivalului Naţional de Artă Naivă de la Oradea, la secţiunea „debutantul anului”. De atunci, valoarea lucrărilor ei este în continuă creştere calitativă, probabil peste puţin timp urmînd ca artista, membră a Asociaţiei Artiştilor Naivi din România, să producă noi surprize plăcute în arta naivă contemporană autohtonă.
Un comentariu
Felicitari Genoveva, mult succes in continuare😘😘😘😘🤗🤗🤗