Expoziţia sheART song, ritual de împăcare cu lumea
Prietene în viaţa de zi cu zi, cele două pictoriţe naive ce expun în luna iulie în spaţiul neconvenţional din Turnul Primăriei n-au avut deseori prilejul să colaboreze în cadrul expoziţional. Cu stiluri diferite, dar totuşi asemănătoare prin bogăţia culorilor şi pleiada personajelor, Camelia Constantin şi Maria Goşoiu uimesc prin cromatismul abundent şi spectacolul antrenant al subiectelor.
Expoziţia de artă naivă „sheART song”, din Turnul Primăriei Oradea, vrea să readucă în conştiinţa publică actuală imaginea şi imaginarul ţăranului român, în lumea contemporană sau ba. Privitorul descoperă, în pânzele expuse, viaţa rurală care apare ca o peliculă de cinematograf Lumière în plină desfăşurare, cu secvenţe alerte sau mai puţin grăbite, un carnaval surprins uneori cu umor, alteori cu nostalgie. În lucrările expuse ghiceşti pe alocuri şi ironicul situaţiilor extrase din realitatea comună, cărora pictoriţele le reinventează soluţii neverosimile. Primitivismul aproape material al satului, teologia păgână rurală, politeismul, magia vieţii la ţară, sunt însă privite dintr-o perspectivă umoristică, de cele mai multe ori. Rezultatul este o coliziune între universul arhaic şi pios rural, şi un fin sarcasm provenit din nihilismul societăţii consumeriste contemporane, care nu mai recunoaşte satul tradiţional şi râde de obiceiurile şi datinile acestuia.
Acest „ritual de împăcare cu lumea”, desprins parcă din tablourile lui Rousseau Le Douanier, ne conferă o interesantă alegere: seducţia şi forţa sufletului colectiv al societăţii tradiţionale, sau mai degrabă imaginea idealizată a acestuia ? Oricare ar fi alegerea celui ce priveşte, prezentul pare să amestece ambele variante. Cu un stil propriu de a interpreta fapte şi un repertoriu diversificat de creaţie, nuanţat de şocuri coloristice pline de vioiciune, cele două expozante, Camelia Constantin şi Maria Goşoiu, se remarcă prin sinceritatea şi tandreţea cu care abordează orice subiect.
Expoziţia „sheART song”, în organizarea Asociaţiei Artiştilor Naivi din România, cu sprijinul Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice din Judeţul Bihor, va avea vernisajul joi 05 iulie, ora 14:00, în Turnul Primăriei Oradea. Expoziţia este cu vînzare şi va sta pe simezele Turnului Primăriei până în 30 iulie. În august va mai fi organizată o ezpoziţie de artă naivă la Sinagoga Neologă din Piaţa Independenţei, toate aceste manifestări culminând cu ediţia a V-a jubiliară a Festivalului Naţional de Artă Naivă, care va avea loc în octombrie la Oradea în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Muzeul Ţării Crişurilor, Consiliul Judeţean Bihor, Revista „Familia”, Fundaţia Comunitară Oradea, Cinema Palace, Liceul de Arte Oradea şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.
Lasă un comentariu