Emil Papp - Oradea naiva

Capitala artei naive contemporane româneşti

Este exerciţiul de imaginaţie, în arta naivă, o joacă, sau un joc ? Cîte milioane de culori există între mov şi verde ? Urban sau rural ? Masculin sau feminin ? Anima sau Animus ? Arta naivă este sora mai mică a artei „academice”, egala ei sau doar o rudă vitregă ? Ar fi putut fi altfel ? Mai valorează o imagine cît o mie de cuvinte ? Se mai poate sta, preţ de cîteva clipe, în faţa unui tablou care ne face să zîmbim sau chiar să rîdem ? Aţi fi crezut vreodată că la muzeu se poate rîde cu poftă, că albastrul cerului poate fi galben sau caii pot fi roşii ?

 

După trei ediţii de mare succes la public, Festivalul Naţional de Artă Naivă a ajuns anul acesta la cea de-a IV-a manifestare. În fiecare an, în octombrie, timp de trei săptămîni, Oradea este capitala artei naive contemporane româneşti.

 

De ce Festivalul Naţional de Artă Naivă ? Pentru că sună bine, are o anumită rezonanţă care e uşor de perceput. Evenimentul a ajuns anul acesta la cea de-a patra ediţie, timp de o lună de zile pictura, sculptura, tapiseria sau gravura punînd stăpînire pe o parte din Muzeul Ţării Crişurilor. Spre deosebire de sobrietatea expoziţiilor de artă „clasică”, Festivalul este un proiect care aduce arta pe un teritoriu mai… tangibil. Nu ştirbeşte cu nimic superioritatea artei „academice” ca formă de artă, dar îi îndulceşte puţin prezenţa, pentru a aduce în sălile de expoziţie şi vizitatori mai tineri sau cărora le place acest gen de artă. Am făcut de la bun început un experiment care avea să atragă un public special, ale cărui aşteptări latente s-au regăsit în arta naivă contemporană. Pariul a funcţionat, deoarece oamenii deja vin în sălile de expoziţie special pentru manifestările Festivalului. Vernisajul expoziţiei va avea loc vineri 13 octombrie, ora 17:00, la sediul nou al Muzeului Ţării Crişurilor din strada Armatei Române nr. 1/A.

 

Alături de Asociaţia Artiştilor Naivi din România, organizator este şi anul acesta Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, iar partenerul principal al festivalului este Muzeul Ţării Crişurilor. De asemenea, parteneri în acest ambiţios proiect cultural sînt Consiliul Judeţean Bihor, Fundaţia Comunitară Oradea, Pusha Fashion, Primăria Oradea, Tehnoprint, Lucas Impex, Octaser, Asociaţia Cultura în Mişcare, Liceul de Arte Oradea şi dl. Ioan Degău, cunoscut mecena al culturii tradiţionale. Contribuţia fiecăruia dintre parteneri este nepreţuită, Festivalul Naţional de Artă Naivă fiind rezultatul implicării acestora.

 

Acest festival este ceva ce trebuie dus mai departe, crescut mare şi dezvoltat. Festivalul Naţional de Artă Naivă este ca un copil. Probabil nici organizatorii n-ar şti să spună cum se va dezvolta. Creşte, şi aceasta este poate partea cea mai frumoasă.

Publicat de:

admin

2 Comentarii

  1. Simona -  5 decembrie 2017 - 1:21 PM

    Felicitari !

    Răspunde
    • admin -  5 decembrie 2017 - 1:25 PM

      Va multumim pentru aprecieri ! Ne straduim sa crestem valoric acest festival, an de an !

      Răspunde

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate ca (obligatorii):

Articole asemănătoare

OBIECTIV

Arta naivă e inocenţa primară ce (re)descoperă lumea. Arta naivă filtrează universul prin ochii plini de candoare ai artiştilor. Arta naivă, prin vitalitatea ei cromatică ce provine din oglinzile sufletului, ne redă copilăria şi… naivitatea. Sperăm ca într-un viitor nu foarte îndepărtat, arta naivă să-şi ocupe binemeritatul rol în cadrul ARTEI !

Apariții în presă

Calendar

septembrie, 2024
D L Ma Mi J V S
« Dec    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Comentarii recente

Înapoi sus