Expoziţia „Anotimpuri”, Gheorghe Ciobanu
Un mare artist naiv ca Gheorghe Ciobanu este o fiinţă complexă, imposibil de analizat doar dintr-o perspectivă sau alta. El a iubit, în îndelungata sa viaţă, prea multe forme de frumuseţe, a îmbrăţişat prea multe idealuri ca să poată fi definit uşor. Există totuşi, în viaţa şi opera sa remarcabile, o trăsătură constantă: temperamentul şi pasiunea sa. Temperamentul unui om foarte apropiat de pământ, pasiunea unui idealist care nu concepe despărţirea dintre pământ şi cer. Rămânând mereu acelaşi ţăran simplu, abil meşteşugar, el a fost pe rând discipol, credincios şi revoltat, sub aceste auspicii dar nu neapărat în această ordine curgând firul aurit al vieţii unui om însetat de frumuseţe, al unui pictor intransigent în privinţa calităţii artei sale, al unui suflet pur de poet naiv.
Împărţită pe anotimpuri, dar nu neapărat cele „clasice” (primăvara poate fi albastră sau violet, iar iarna poate fi, foarte bine, verde), expoziţia de artă naivă „Anotimpuri” a pictorului Gheorghe Ciobanu, va fi vernisată pe simezele Sinagogii Neologe Sion, spaţiu cultural neconvenţional. Pînzele sunt aşezate în ordinea cronologică a celor patru anotimpuri, şirul firesc al vremii fiind întrerupt, din loc în loc, de pînze mai noi sau mai vechi.
Fiind, probabil, ultima de asemenea anvergură, expoziţie personală a renumitului pictor naiv Gheorghe Ciobanu constituie un eveniment per se. „Dau slavă lui Dumnezeu pentru că am ajuns la vârsta când trebuie să mă manifest în plan estetic cu o retrospectivă, aici, în Oradea. Bucuria mea e cu atât mai mare cu cât succesul acestei arte, mai ales prin Festivalul Naţional de Artă Naivă iniţiat de dl. Mircea Stroe, este din ce în ce mai vizibil şi mai evident, beneficiind tot mai mult de sensibilitatea publicului orădean. Eu sunt doar un ţăran prin trăire, educaţie şi manifest artistic. Peisajele mele cu cireşii din fundul grădinii, culegătorii din vii, sărbătorile iernii şi altele mi-au adus împliniri pe care nici nu le visam. Mi-aş dori ca imaginile compoziţiilor mele să fie, pentru cei sensibIli la natură, ca o chemare în spaţiul virgin al Edenului sau în grădina Maicii Domnului, unde nu putem fi altfel decât liberi şi fericiţi”, sunt cuvintele artistului, adresate tuturor iubitorilor de frumos cu ocazia acestei expoziţii.
Gheorghe Ciobanu este un pictor al bucuriei.
Expoziţia Anotimpuri, în organizarea Asociaţiei Artiştilor Naivi din România, va avea vernisajul joi 30 iulie, ora 17:00, la Sinagoga Neologă Sion. Expoziţia este cu vînzare şi va sta pe simeze până în 30 august. Toate aceste manifestări vor culmina cu ediţia a VII-a a Festivalului Naţional de Artă Naivă, care va avea loc în octombrie la Oradea, în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Muzeul Ţării Crişurilor, Consiliul Judeţean Bihor, Revista „Familia”, Fundaţia Comunitară Oradea, Cinema Palace, TVR Iaşi, Liceul de Arte Oradea, Colegiul Naţional Iosif Vulcan, Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu, Liceul Teoretic Onisifor Ghibu şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.
Lasă un comentariu