Eveniment cultural unic în ţară, dedicat artei naive româneşti
Festivalul Naţional de Artă Naivă a pornit în 2014, în Oradea, din entuziasm, ca expresie a unei pasiuni. Cu multă muncă şi neajunsuri datorate finanţărilor, a ajuns astăzi la a 6-a ediţie. „Este aproape dramatic faptul că în fiecare an trebuie să o luăm de la capăt, chiar dacă este un eveniment de succes, foarte apreciat de public. Mereu, la fiecare ediţie, pornim cu o anumită doză de nesiguranţă”, spun organizatorii.
Tot organizatorii afirmă că nimic nu oglindeşte mai bine starea unei societăţi decît arta sa, deci susţinerea acestui eveniment dedicat artei naive este nu doar o formă de curaj, ci şi una de rezistenţă. Atenţia de care se bucură acum arta naivă este rezultatul eforturilor Asociaţiei Artiştilor Naivi din România, principalul organizator al festivalului şi al altor evenimente conexe. Cultura contemporană, ca imagine a societăţii, a găsit un loc prielnic la Oradea, fiind susţinută de instituţii publice şi parteneri dedicaţi: Consiliul Judeţean Bihor, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, C.J.C.P.C.T. Dolj, Muzeul Ţării Crişurilor, Revista „Familia”, Fundaţia Comunitară Oradea, Comuna Bârca (jud. Dolj), Cinema Palace, TVR Iaşi, Plastor, Liceul de Arte Oradea, Colegiul Naţional Iosif Vulcan, Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu, Liceul Teoretic Onisifor Ghibu şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.
„Mereu ne-am întrebam cum putem să atragem public nou la vernisaje şi expoziţii, cum să îi facem interesaţi pe cunoscători, cum să aducem artişti buni care să expună sau cum să concepem cîte un eveniment special de fiecare dată. Aşa am reuşit ca, la ediţia anterioară, să avem peste 200 de persoane în sală, la vernisaj, în condiţiile în care nici o altă expoziţie de artă naivă din România nu reuşeşte să strângă mai mult de 40-50 de participanţi la un vernisaj”, spun organizatorii.
Încă de la prima ediţie, Asociaţia Artiştilor Naivi din România a instituit o serie de criterii de participare care s-au păstrat la fiecare ediţie a festivalului şi care probabil vor fi aplicate şi în viitor. Asta pentru că unele dintre obiectivele acestui main event sînt susţinerea artiştilor naivi, crearea de capital de imagine pentru aceştia şi pentru arta naivă per se, dezvoltarea unui nucleu de colecţionari atît din ţară cît şi din străinătate şi altele. Pentru participarea la acest festival, ca şi pentru apartenenţa la organizaţie nu se percepe nici o taxă, dar organizatorii îşi permit să facă o selecţie strictă a participanţilor. Cu aceste reguli şi cu altele similare, Festivalul Naţional de Artă Naivă a crescut în fiecare an. Cu toate că organizarea festivalului consumă energii imense pentru o mînă de oameni, organizatorii vor să meargă mai departe.
Lasă un comentariu