Eveniment de excepţie dedicat artei naive, la Oradea !
Cea mai mare expoziţie de artă naivă din România va avea vernisajul la Oradea, în 17 octombrie 2014, la ora 12:00, urmat de Conferinţa Naţională a Artiştilor Naivi din România. Susţinătorii acestui Festival Naţional sînt Consiliul Judeţean Bihor, Muzeul Ţării Crişurilor, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor, Ioan Mang – preşedintele PSD Bihor, Asociaţia Rurbanizator şi sponsori privaţi. Urbea de pe Criş găzduieşte prima ediţie a acestui deosebit eveniment cultural ce se doreşte o manifestare anuală.
Iniţiat de Asociaţia Artiştilor Naivi din România, Festivalul Naţional de Artă Naivă FAN 2014 Oradea va cuprinde un vernisaj al celei mai mari expoziţii de artă naivă din ţară (circa 350-400 de lucrări) şi Conferinţa Naţională a artiştilor naivi din România, la care vor participa aproximativ 40 de invitaţi. La această inedită conferinţă vor fi dezbătute probleme cu care se confruntă arta naivă în general şi artiştii de acest gen în special. Naivii nu sînt primiţi în UAP, motivaţia fiind că „nu au studii superioare”, fiind astfel nevoie de un organism care să-i reprezinte la nivel naţional. „Eu personal am salutat cu entuziasm înfiinţarea Asociaţiei Artiştilor Naivi din România şi iată că n-am greşit: această organizaţie nou constituită dar cu reprezentativitate naţională organizează la Oradea un Festival Naţional al Artei Naive la care sînt invitaţi numai artişti naivi recunoscuţi. Cred că cei care participă la această primă ediţie vor constitui nucleul de bază al acestei asociaţii a artiştilor naivi din toată ţara”, crede Gheorghe Ciobanu, din Iaşi, unul dintre cei mai cunoscuţi artişti naivi din România.
Asociaţia Artiştilor Naivi din România susţine această amplă şi unică manifestare artistică prin suportarea cheltuielilor cu transportul, cazarea şi masa artiştilor naivi invitaţi. „Ne bucurăm că am găsit sprijin şi susţinere din partea Consiliului Judeţean, Muzeului Ţării Crişurilor şi Direcţiei Judeţene pentru Cultură, se pare că publicul din Bihor şi Oradea este mai sensibil la cultură decât alte zone ale ţării. Este o provocare şi pentru noi, dar sperăm să reuşim să facem un eveniment la care invitaţii să-şi dorească să participe în fiecare an”, spune şi Ioan Măric, preşedintele de onoare al asociaţiei.
Pînă acum au confirmat participarea 30 de artişti naivi din toată ţara, câţiva critici de artă şi una dintre cele mai renumite şcoli de artă din România. Evenimentul, de o certă valoare pentru viaţa culturală a Oradiei, se va desfăşura alternativ la Muzeul Ţării Crişurilor şi la sala de conferinţe a Hotelului „Continental”, acolo unde sînt şi cazaţi o parte dintre invitaţi.
Lasă un comentariu