01 IMG_3941-mic

RADU FETKE

Un artist original, inimitabil, cu o personalitate distinctă, ce descompune spaţiul şi oferă o imagine inedită asupra lumii. Aşa spunea regretatul Mihai Vintilă, patriarhul Şcolii de artă naivă de la Reşiţa, despre RADU FETKE, artist naiv născut în 1959. Biolog şi profesor de biologie, doctor în microbiologie la una dintre cele mai prestigioase universităţi din România, Radu Fetke este un adevărat atlas naiv al florei şi faunei. Debutează expoziţional în 2003, de atunci fiind prezent în fiecare an pe simezele din ţară (Cluj-Napoca, Bacău, Oraviţa, Reşiţa, Piteşti, Bucureşti, Baia Mare, Iaşi, Arad etc.) şi din străinătate (Italia, Franţa, Polonia etc.). La celebrul Festival Internaţional de Artă Naivă de la Verneuil sur Avre, toate lucrările lui Radu Fetke au fost achiziţionate imediat !

 

După anul 2010, ocupat să predea biologie, nu mai participă la nici o expoziţie din România, cu excepţia Festivalului Naţional de Artă Naivă de la Oradea, „singura manifestare de anvergură din România dedicată exclusiv artei naive, unde primează valoarea, etica, ţinuta şi profesionalismul”, după cum spune însuşi artistul. A luat decizia de a nu mai participa la nici un salon sau expoziţie din ţară în afara festivalului de la Oradea „datorită polemicilor suburbane şi spectacolului grotesc promovat de cîţiva indivizi gălăgioşi care se autoerijau în exponenţi ai artei naive”.

 

Pictorii preferaţi sînt Van Gogh (în acest sens îl citează pe Vlaminck: «În ziua aceea l-am iubit pe Van Gogh mai mult decît pe propriul meu tată»), Cezanne, Marquet, Camoin, Matisse, Modigiani, Dufy, Gauguin, Luchian, Iser. Este un estet, pasionat de frumos, natură, ciuperci, plante, pescuit şi mai ales de mare !

 

Este membru cu drepturi depline al Asociaţiei Artiştilor Naivi din România, participînd în fiecare an la main event-ul artei naive contemporane româneşti, Festivalul Naţional de Artă Naivă.

Publicat de:

admin

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate ca (obligatorii):

Articole asemănătoare

OBIECTIV

Arta naivă e inocenţa primară ce (re)descoperă lumea. Arta naivă filtrează universul prin ochii plini de candoare ai artiştilor. Arta naivă, prin vitalitatea ei cromatică ce provine din oglinzile sufletului, ne redă copilăria şi… naivitatea. Sperăm ca într-un viitor nu foarte îndepărtat, arta naivă să-şi ocupe binemeritatul rol în cadrul ARTEI !

Apariții în presă

Calendar

iunie, 2024
D L Ma Mi J V S
« Dec    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Comentarii recente

Înapoi sus