SALOMEEA ANDRONIC (1936-2023)
Considerată „ultimul naiv pur” din ţară, SALOMEEA ANDRONIC s-a născut în 18 ianuarie 1938 în comuna Bîra din judeţul Neamţ. Cum vremurile erau grele iar ştiinţa de carte nu prea preţuită la ţară, Salomeea Andronic a urmat doar şcoala generală, în comuna natală. Prin căsătorie, se mută în comuna băcăuană Răcăciuni. Pasionată de pictură, urmează Şcoala Populară de artă din Bacău (este cunoscută pentru „verdele de Răcăciuni” – o nuanţă specifică creată de artistă).
A lucrat din greu la cîmp, de copil şi pînă în ultimele zile de viaţă, fiind de o vitalitate fenomenală la cei 85 de ani. N-a lipsit la nici una dintre cele zece ediţii ale Festivalului Naţional de Artă Naivă pe care le-a apucat, fiind cel mai entuziast participant, în fiecare an.
Are numeroase expoziţii de grup la Oradea, Bucureşti, Iaşi, Bacău, Arad, Vaslui, Galaţi etc., şi expoziţii personale în Bacău, Răcăciuni şi Parava. A participat la expoziţii internaţionale în Japonia, Franţa, Germania, Austria, Cuba şi Argentina (unde are şi lucrări în muzee şi colecţii particulare). A primit numeroase premii importante, de-a lungul carierei.
Chiar dacă din picturile Salomeei Andronic lipseşte perspectiva, iar formele sînt stîngace, imaginaţia sublim copilărească şi prospeţimea culorilor o fac un reprezentant de seamă al artei naive contemporane româneşti, poate chiar ultimul naiv pur al acestui magnific gen de artă.
Lasă un comentariu