Ioan Măric - Tîrgul de la Tescani (125 x 100 cm)

Festivalul Naţional de Artă Naivă ediţia a X-a aniversară, 2023 !

Oradea, epicentrul artei naive româneşti ! În lumea artei, există un colț al imaginației pure și al culorilor vibrante, un loc în care realitatea și visul se întâlnesc într-un dans magic. Acest loc special este arta naivă, o formă de exprimare artistică autentică și neîngrădită. În inima Transilvaniei, la Oradea, se desfășoară un eveniment care celebrează acest gen artistic unic: Festivalul Național de Artă Naivă, organizat cu pasiune de Asociația Artiștilor Naivi din România. Este vorba, în primul rînd, de emoţie: cînd zîmbeşti, arta încetează să mai fie ermetică, se împrieteneşte cu tine.

 

Arta naivă este un paradis al imaginației. Fără constrângeri academice sau reguli rigide, artiștii naivi creează cu inima și sufletul lor. Este o formă de artă care te duce în copilărie, într-o lume a basmelor și a poveștilor, unde totul este posibil. Festivalul Național de Artă Naivă este un eveniment anual care aduce împreună la Oradea artiști talentați și iubitori de artă din toată țara. În fiecare octombrie orașul devine un tărâm al minunilor, iar sălile de expoziție se umplu de opere pline de farmec și inocență. Este o ocazie de a descoperi tradiția și cultura românească într-o manieră autentică, cu note personale și perspective neobișnuite.

 

Arta naivă presupune ori lipsa totală de cunoştinţe artistice, ori eliminarea oricăror cunoştinţe anterior dobîndite. Teoretic, căci în ziua de astăzi orice pictor, oricît de naiv ar fi, ia mici lecţii de compoziţie, perspectivă, coloristică, altfel probabil n-ar şti nici să amestece culorile pe pînză sau să-şi întindă singur mediul de lucru pe şasiu. Asta deoarece artiştii naivi, oameni simpli şi fără prea mari venituri, fac singuri toată munca „de jos”, de la prepararea şi întinderea pînzei pînă la rame şi vernisuri. Am putea spune că arta naivă este (aproape) jansenistă: ea evită nudurile şi portretele, ucide culoarea prin culoare şi nu provoacă intenţionat emoţii, pentru că nu are nevoie să placă, nu pentru asta se străduieşte. Arta naivă uimeşte orice spectator prin magia ei, îl face să zîmbească nostalgic sau amuzat. În arta naivă omul este pierdut în natură într-un mod atît de fericit ! Din cea mai umilă existenţă, cea a ţăranului român, se degajă cea mai înaltă semnificaţie. Pentru că arta naivă are acea „chimie” permanent invocată de Chagal, această artă ce tinde spre simplitate capătă, în ochii celor care au răbdarea să o admire, aspectul unei arte sacre, acea sacralitate a satului tradiţional românesc.

 

Toate acestea pot fi admirate, în fiecare an, pe simezele Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea, instituţie care a intuit încă de la prima ediţie că explozia de creativitate și inocență a artei naive, această veritabilă comoară a culturii românești, va deveni o tradiție culturală semnificativă a urbei de pe Criş şi un punct de referință pentru artiști, colecţionari și iubitorii de artă deopotrivă.

 

Evenimentul este susținut de Consiliul Judeţean Bihor, Primăria Oradea, Centrul de Cultură al Judeţului Bihor, Muzeul Țării Crișurilor, Visit Oradea (APTOR), Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Cineforma Video Production, Fundaţia Comunitară Oradea, Liceul de Arte Oradea, Colegiul Naţional Iosif Vulcan, Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu şi Colegiul Naţional Onisifor Ghibu. Această colaborare între instituții publice, culturale și artiști demonstrează că Festivalul Național de Artă Naivă nu este doar o expoziție, ci și o manifestare a solidarității culturale și a aprecierii pentru arta autentică. Este o manifestare care aduce arta din muzee în inimile oamenilor, este un loc în care arta devine vie, iar viața devine artă. Este o sărbătoare a imaginatiei, a culorilor și a bucuriei de a trăi. Este un eveniment ce merită să fie experimentat și savurat, un eveniment care îți amintește că în simpla inocență a imaginaţiei se află adevărata esență a artei și a vieții.

 

O poveste de succes: Festivalul Naţional de Artă Naivă

 

Ediția aniversară de anul acesta este un moment de sărbătoare și reflecţie asupra parcursului festivalului. De la primele ediții, marcate de curiozitate și entuziasm, până astăzi, festivalul a devenit reperul artei naive din România. Este un prilej pentru organizatori, artiști și public de a celebra zece ani de magie, culoare și bucurie aduse în inimile noastre de această formă unică de expresie artistică.

 

Artiștii naivi români au fost întotdeauna stâlpii acestui festival, datorită pasiunii și creativității lor neobosite. Cu fiecare pînză, aceștia aduc o bucurie și o vitalitate aparte în lumea artei. În fiecare tablou se regăsește inima lor, iar fiecare piesă este o poveste în sine.

 

Printre artiștii naivi români care au strălucit în aceşti ani la Festival se numără Salomeea Andronic, Mihai Vintilă, Catinca Popescu, Vasile Popovici, Ioan Măric, Camelia Constantin, Gheorghe Babeţ, Ioana Gheorghiu, Gheorghe Ciobanu, Paula Iacob, Cristian Bădilă, Lucica Ciobanu, Nicolae Pătru, Rodica Nicodin, Adrian Donisanu și mulți alții. Cu fiecare creație, acești artiști ne îmbie într-o lume plină de farmec și inocență, unde tradițiile și obiceiurile românești strălucesc.

 

Arta naivă românească merită să fie cunoscută și apreciată, iar Festivalul Național de Artă Naivă este platforma perfectă pentru aceasta. Cu sprijinul comunității, al partenerilor și al iubitorilor de artă, putem asigura că această poveste de succes va continua să strălucească și să inspire generațiile viitoare.

 

Publicat de:

admin

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate ca (obligatorii):

Articole asemănătoare

OBIECTIV

Arta naivă e inocenţa primară ce (re)descoperă lumea. Arta naivă filtrează universul prin ochii plini de candoare ai artiştilor. Arta naivă, prin vitalitatea ei cromatică ce provine din oglinzile sufletului, ne redă copilăria şi… naivitatea. Sperăm ca într-un viitor nu foarte îndepărtat, arta naivă să-şi ocupe binemeritatul rol în cadrul ARTEI !

Apariții în presă

Calendar

septembrie, 2024
D L Ma Mi J V S
« Dec    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Comentarii recente

Înapoi sus