IMG_2758

Spectacol de teatru nescris, în cadrul celei de-a II-a ediţii a Festivalului Naţional de Artă Naivă de la Oradea

După vernisajul expoziţiei de artă naivă din cadrul Festivalului Naţional de Artă Naivă ediţia a II-a, Oradea 2015, participanţii, artiştii naivi şi invitaţi, au asistat la un spectacol de teatru nescris. Susţinut de membrii formaţiei de teatru ţărănesc din Şuncuiuş, spectacolul a stîrnit ropote de aplauze, mai ales că mare parte a publicului vedea pentru prima dată asemenea gen de “teatru”.

 

În Bihor, teatrul nescris, sau teatrul ţărănesc, este o formă de manifestare foarte apreciată de publicul care are ocazia să vizioneze o piesă. La un moment dat, exista chiar un festival de teatru nescris, intitulat “Morala satului”, cu un mare succes de public. Principalele caracteristici ale acestui gen de spectacol sînt lipsa textului, a scenariului şi a regizorului. Membrii trupei, ţărani care în timpul liber se îndeletnicesc cu muncile agricole, improvizează după un “scenariu” verbal, iar modul de organizare a stee non-ierarhic şi non-auctorial. Seamănă cu modul istoric de funcţionare a commediei dell’arte şi are o funcţie socială similară, de comentariu satiric asupra moravurilor locale.

 

Cum un asemenea spectacol se termină, de obicei, cu hohote de rîs, participanţii la ediţia a II-a a Festivalului Naţional de Artă Naivă au aplaudat îndelung trupa din Şuncuiuş şi au apreciat că teatrul nescris se potriveşte foarte bine cu arta naivă.

Publicat de:

admin

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate ca (obligatorii):

Articole asemănătoare

OBIECTIV

Arta naivă e inocenţa primară ce (re)descoperă lumea. Arta naivă filtrează universul prin ochii plini de candoare ai artiştilor. Arta naivă, prin vitalitatea ei cromatică ce provine din oglinzile sufletului, ne redă copilăria şi… naivitatea. Sperăm ca într-un viitor nu foarte îndepărtat, arta naivă să-şi ocupe binemeritatul rol în cadrul ARTEI !

Apariții în presă

Calendar

aprilie, 2024
D L Ma Mi J V S
« Dec    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Comentarii recente

Înapoi sus