Agerpres

Agerpres (agenţie de presă)

Bacău: Culoare, creație și anecdotică populară la ediția a XX-a a Salonului Național de Primăvară al Artei Naive

 •  Cultură

Centrul Județean Bacău pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale organizează, sub egida Consiliului Județean Bacău, începând vineri și până pe 18 aprilie, suita de manifestări înscrise în programul celei de a XXIII-a ediții a Salonului Național de Primăvară al Artei Naive.

La acest eveniment unic în România, găzduit de Centrul Internațional de Cultură și Arte „George Apostu”, au fost invitați 36 de creatori, care, fără a fi urmat școli superioare din domeniul plasticii, redau în mai bine de 90 de lucrări expuse pe simeze aspecte din viața urbană și rurală surprinse prin sugestiile anecdoticii populare. „Și actuala ediție confirmă, fără tăgadă, faptul că arta naivă din România este, prin talentul nativ al artiștilor și subiectele abordate, una dintre cele mai apreciate în Europa de specialiștii în domeniul creației plastice”, a declarat pentru AGERPRES pictorul Ilie Boca. Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Ilie Boca „este unul dintre cei mai activi susținători ai acestui fenomen plastic aflat în extindere nu numai în România”, după cum a declarat pentru AGERPRES Mircea Stroe, președintele Asociației Artiștilor Naivi din România.
Cele mai valoroase lucrări etalate pe simeze vor fi răsplătite cu Marele Premiu al Salonului și alte trei premii acordate de organizatori, în urma deciziei juriului alcătuit din personalități artistice din domeniu.  Această manifestare-concurs jubiliară a fost întregită în ziua inaugurală și de vernisajul unei expoziții-retrospectivă în care au fost incluse lucrări laureate în edițiile anterioare ale Salonului Național de Primăvară al Artei Naive, precum și pânze realizate de creatorii cunoscuți în domeniu din țările balcanice. Publicul prezent vineri la vernisajul expoziției de artă naivă a mai putut admira costumele și măștile populare concepute de meșterii artizani din localități băcăuane. Artiști din componența unor formații din cadrul Ansamblului folcloric „Busuiocul” au completat evenimentul cu un program de datini și obiceiuri populare specifice zilelor de Paște din județul Bacău.

PUBLICITATE

AGERPRES/(AS — autor: Cornel Cepariu, editor: Ștefan Gabrea)

Puteti vizualiza integral articolul AICI: http://www.agerpres.ro/cultura/2014/03/28/bacau-culoare-creatie-si-anecdotica-populara-la-editia-a-xx-a-a-salonului-national-de-primavara-al-artei-naive-20-55-03

Publicat de:

admin

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate ca (obligatorii):

Articole asemănătoare

OBIECTIV

Arta naivă e inocenţa primară ce (re)descoperă lumea. Arta naivă filtrează universul prin ochii plini de candoare ai artiştilor. Arta naivă, prin vitalitatea ei cromatică ce provine din oglinzile sufletului, ne redă copilăria şi… naivitatea. Sperăm ca într-un viitor nu foarte îndepărtat, arta naivă să-şi ocupe binemeritatul rol în cadrul ARTEI !

Apariții în presă

Calendar

octombrie, 2020
D L Ma Mi J V S
« Iul    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Comentarii recente

  • admin says:

    Pentru a cumpara lucrari de arta naiva apartinind

  • admin says:

    Multumim si va asteptam la Festivalul National de

Înapoi sus