portretul artistului 1mic

CAMELIA CONSTANTIN

Născută la 23 martie 1966 la Tîrgovişte (jud. Dîmboviţa), pictoriţa naivă CAMELIA CIOBANU-CONSTANTIN este absolventa unuia dintre cele mai cunoscute licee de… matematică-fizică din România, Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova. Tot în capitala Băniei a terminat şi cursurile Şcolii de Artă, secţia pictură. Este şi absolventă a Facultăţii de Psihologie.

 

Desenează de cînd se ştie, adică din copilărie, cînd îşi exaspera bunicii desenînd pe pereţii casei cu celebrul pe atunci „creion chimic”. A ales arta naivă deoarece îi aminteşte de copilărie şi o ajută să-şi păstreze inocenţa. Primele lucrări pe pînză au fost făcute la vîrsta de 13 ani, fiind cumpărate integral de vecini. Atunci a şi aflat că ceea ce îi place să facă se numeşte artă naivă. „Iubesc pictura naivă pentru că mă pot exprima liber şi sincer într-o lume din ce în ce mai egoistă”, spune artista.

 

Pînzele ei sînt inspirate din arta populară, din lumea satului românesc din Oltenia şi Banat. „Uneori imaginaţia depăşeşte reperele populare şi atunci intru pe tărîmul fanteziei. De obicei mă axez pe satul românesc pentru că, deşi am fost crescută la oraş, îmi aduc cu drag aminte de vacanţele copilăriei mele“, mai spune Camelia Ciobanu-Constantin, care, pasionată de frumos, îşi împarte astăzi timpul între lucrări de artă naivă, copiii de la grădiniţa unde predă şi grădinărit.

 

A participat taberele de creaţie de la Herculane, Gărîna, Moldova-Nouă, Aiud, Bacău, Dragoslavele, Oraviţa, Caransebeş, Poiana Mărului, Castroreale (Italia) şi Rigomer (Franţa). Activitatea sa a fost răsplătită cu multe premii: premiul II la Salonul de artă naivă Bucureşti 1995, urmat patru ani mai tîrziu de un premiu III la aceeaşi manifestare, premiul special al juriului la Salonul de primăvară Bacău 2000, cîte un premiu special la Curtea de Argeş în 2002 şi 2003, premiul publicului la Galaţi în 2005, urmat de premiul Ioan Grigorescu la Piteşti în acelaşi an, premiul I la Salonul Internaţional de Artă Naivă Bucureşti 2005, un premiu II la acelaşi salon internaţional, Bucureşti 2011 şi multe altele.

 

Are lucrări în colecţii particulare din România, Ungaria, Olanda, SUA, Canada, Marea Britanie, Austria, Germania, Italia.

 

Participă în fiecare an la main-event-ul artei naive contemporane româneşti, Festivalul Naţional de Artă Naivă de la Oradea !

portretul artistului 1mic

Publicat de:

admin

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate ca (obligatorii):

Articole asemănătoare

OBIECTIV

Arta naivă e inocenţa primară ce (re)descoperă lumea. Arta naivă filtrează universul prin ochii plini de candoare ai artiştilor. Arta naivă, prin vitalitatea ei cromatică ce provine din oglinzile sufletului, ne redă copilăria şi… naivitatea. Sperăm ca într-un viitor nu foarte îndepărtat, arta naivă să-şi ocupe binemeritatul rol în cadrul ARTEI !

Apariții în presă

Calendar

iulie, 2024
D L Ma Mi J V S
« Dec    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Comentarii recente

Înapoi sus