Desteptarea Bacau

Deşteptarea (cotidian, Bacău)

„Salonul Naţional de Primăvară al Artei Naive” 2014 a fost o reuşită

Autor: Gheorghe Baltăţescu | 30 Martie 2014 | 1

 

Salonul National de Primavara al Artei Naive 2014, aflat la cea de-a XXIII-a editie, a fost organizat, si in acest an, de Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Bacau, în parteneriat cu Centrul de Cultura „George Apostu” Bacau.

Vernisajul si premierea câstigatorilor au avut loc vineri, 28 martie, la Muzeul de Arta Contemporana „George Apostu”, juriul, format din prof. dr. Aurel Stanciu – presedinte, pictorul naiv Ion Maric, prof. Daniela Gaftea , Carmen Voisei, director al Scolii de Arte si Meserii Bacau si Mari Bucur, artist plastic, a avut o misiune destul de grea, in concurs fiind inscrisi 56 de pictori naivi, din 14 judete.

“Aceasta expozitie concurs de arta naiva mi se pare, din câte am vazut eu, cea mai reusita si mai curata, când spun curata, elimin elementul kitsch, deoarece foarte multe expozitii de arta naiva sunt incarcate de asemenea elemente, care nu este arta. De data aceasta expun artisti adevarati ai acestui gen de arta, cum sunt Catinca Popescu, Ioan Maric, Constantina Voicu, Salomeea Andronic din Bacau, unde avem o adevarata scoala de arta naiva, cât si artisti consacrati din alte judete, ceea ce a ridicat standardul unei asemenea manifestari”, a declarat prof. dr. Aurel Stanciu – presedinte al juriului

Invitati speciali ai Salonului au fost si initiatorii, acum mai bine de 20 de ani, ai Salonului de Arta naiva, Constantin Donea, Val Manescu si Nicolae Radu, dar si Mircea Stroe, presedintele Asociatiei Artistilor Naivi din România, care a acordat, cu aceasta ocazie, Diplome speciale pentru intreaga activitate unor artisti naivi consacrati, cât si unor tineri, aflati la portile consacrarii, care expun pentru prima data la un asemenea salon.

Marele Premiu al Salonului, acordat de Centrul de Cultura “George Apostu” a fost câstigat de Ioana Gheorghiu, artist naiv din Galati.

Sponsorul principal al Salonului a acordat premii pentru Tematica abordata – Dorina Blanaru, Originalitate – Mihaela Damian si pentru Compozitie – Emanuel Tancau.

Au mai acordat premii Asociatia Inner Wheel si Organizatia judeteana a PSD, pentru cei mai tineri participanti – Razvan Lacatusu, Emil Tancau, Dorina

Blanaru, Silviu Pana, Adriana Parfenie, Damian Mihaela, care au constat in materiale specifice unei asemenea arte.

Cu aceeasi ocazie, a fost lansata si cartea “Mestesuguri populare traditionale din judetul Bacau. Portrete de mesteri”, semnata de referentul de specialitate Feodosia Rotaru, carte aupra careia vom reveni in alta editie a ziarului.

Programul artistic al evenimentului a fost intregit de formatia instrumentala Trio „Play List Band”, în componenta: Mihai Balan-acordeon, Catalin Cojoc- nai, caval si Darius Raducanu –pian.

DEŞTEPTAREA (cotidian băcăuan) – autor Gheorghe Băltăţescu

Vezi articolul integral AICI: http://www.desteptarea.ro/salonul-national-de-primavara-al-artei-naive-2014-a-fost-o-reusita/#comment-14398

Publicat de:

admin

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate ca (obligatorii):

Articole asemănătoare

OBIECTIV

Arta naivă e inocenţa primară ce (re)descoperă lumea. Arta naivă filtrează universul prin ochii plini de candoare ai artiştilor. Arta naivă, prin vitalitatea ei cromatică ce provine din oglinzile sufletului, ne redă copilăria şi… naivitatea. Sperăm ca într-un viitor nu foarte îndepărtat, arta naivă să-şi ocupe binemeritatul rol în cadrul ARTEI !

Apariții în presă

Calendar

octombrie, 2020
D L Ma Mi J V S
« Iul    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Comentarii recente

  • admin says:

    Pentru a cumpara lucrari de arta naiva apartinind

  • admin says:

    Multumim si va asteptam la Festivalul National de

Înapoi sus