Sacru şi profan, artă naivă la Sinagoga Neologă Zion
Cel mai cunoscut artist naiv din România expune lucrări de excepţie, majoritatea din colecţia personală, la Sinagoga Neologă Zion din Oradea. Hărăzit de ursitoare să aducă bucurie, veselie şi mult optimism pe acolo pe unde Dumnezeu i-a purtat paşii, pictorul Ioan Măric empatizează din toată fiinţa sa cu lumea satului românesc, e mereu în mijlocul acestei lumi pe care o înnobilează şi o transfigurează ca nimeni altul în lucrările sale de artă naivă.
Născut la 12 octombrie 1945 în satul Luncani din judeţul Bacău, pictorul naiv Ioan Măric (al cărui pseudonim artistic este “Bădiţa”) este mai întîi absolvent al Şcolii Profesionale de Mecanică Agricolă, ulterior urmînd şi Şcoala tehnică de maiştri. Descoperindu-şi pasiunea şi talentul, a urmat mai tîrziu Şcoala de Arte (3 ani de pictură şi 3 ani de grafică la clasa celebrului profesor Ilie Boca) şi Liceul de Arte Plastice. Are peste 100 de expoziţii personale şi a participat la peste 500 de expoziţii colective în ţară şi în străinătate ! Activitatea meşterului a stîrnit inclusiv interesul cinematografiei, acesta fiind “actor” în cîteva filme artistice sau documentare, cel mai cunoscut fiind „În pădurea cea stufoasă” de Titus Mesaroş (Studioul „Al. Sahia”, 8 premii naţionale şi internaţionale).
Artistul Ioan Măric are lucrări în muzee şi colecţii particulare din Italia, Israel, Franţa, Germania, Canada, S.U.A., Albania, Japonia, Rusia, Polonia, Ungaria, România, Spania, Bulgaria, Iugoslavia, Austria, Elveţia, Grecia, Olanda etc. şi a fost distins cu numeroase premii naţionale şi internaţionale.
Expoziţia „Sacru şi profan”, în organizarea Asociaţiei Artiştilor Naivi din România, este cu vînzare şi va rămîne în Sinagoga Neologă din 5 pînă în 22 august. Vernisajul va avea loc în 5 august la ora 17:00, fiind prezentat de prof. univ. dr. Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor.
În octombrie, Asociaţia Artiştilor Naivi din România va organiza la Oradea ediţia a III-a a Festivalului Naţional de Artă Naivă, manifestare cu mari şanse să devină un brand cultural al oraşului.
Lasă un comentariu