x-Ghe. Ciobanu - afis expozitie

Expoziţia “Un naiv… la înălţime” – Turnul Primăriei Oradea

Arta… la nivel înalt a unui ţăran naiv

 

Un spaţiu mai puţin convenţional, Turnul Primăriei Oradea, se umple cu zîmbete şi lumină între 16 iulie şi 15 august. Expoziţia de artă naivă a “ţăranului”, cum îi place să-şi spună, Gheorghe Ciobanu, aduce culori foarte vii, tehnici şi subiecte permise numai acestui gen de artă. Gheorghe Ciobanu este cunoscut publicului orădean de la prima ediţie a Festivalului Naţional de Artă Naivă, desfăşurată anul trecut la Oradea. 20% din suma rezultată din vînzarea tablourilor va fi donată pentru proiecte caritabile, persoane sau copii cu dificultăţi financiare, activităţi sportive sau culturale.

 

 

“Lăsaţi la o parte problemele şi îngrijorările. Priviţi în jur şi vedeţi cîtă frumuseţe ne-a dat bunul Dumnezeu. Haideţi cu mine, să hălăduim de capul nostru prin vii, pe dealuri şi livezi. Ne vom sătura şi ne vom bucura împreună”. Este ceea ce ne transmite Gheorghe Ciobanu, ţăran din comuna Bălţaţi, prin creaţiile sale pline de culoare şi umor. Expoziţia “Un naiv… la înălţime”, vernisată într-un spaţiu neconvenţional devenit de ceva vreme gazdă bună pentru arta de toate facturile, a atras atenţia specialiştilor fenomenului artei naive şi a pasionaţilor.

 

Gheorghe Ciobanu, un artist oniric, pune pe pînză adevărate proiecţii fantastice inspirate din ritualurile şi realităţile satului românesc. De fapt, Gheorghe Ciobanu a rămas un ţăran curat şi luminat, cum îi place să spună, un ţăran care cultivă pămîntul, merge la biserică, iar în timpul liber pictează şi sculptează. E mîndru de originile sale şi nu scapă nici un prilej să amintească tuturor că originile vieţii împăcate, ba chiar originile întregului univers sînt “la ţară”.

 

“Sursele inspiraţiei rurale s-au schimbat foarte mult, iar eu le reconstruiesc. Eu pictez din lumea în care carele cu boi şi coptul pîinii erau o obişnuinţă. Am observat că spaţiul sugerat de un ţăran ca mine place intelectualului fin de la oraş, cu cît este mai educat cu atît arta naivă îi place mai mult. Sursa mea cea mai mare de inspiraţie este însă munca. Munca la ţară este fantastică, de acolo vine toată cultura noastră !”, spune Gheorghe Ciobanu.

 

Expoziţia, în organizarea Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice din Judeţul Bihor şi a Asociaţiei Artiştilor Naivi din România,  va sta pe simezele Turnului Primăriei din 16 iulie pînă în 15 august, putînd fi vizitată zilnic între orele 12:30 – 18:30. O parte a fondurilor rezultate din vînzarea lucrărilor, mai precis 20%, vor fi donate pentru proiecte caritabile, persoane sau copii cu dificultăţi financiare, activităţi sportive sau culturale.

 

Asociaţia Artiştilor Naivi din România, este o organizaţie profesională unică în România, dedicată exclusiv artei naive şi avînd serioase iniţiative de proiecte culturale. Asociaţia Artiştilor Naivi din România are sediul în Bihor, iar expoziţia găzduită de Turnul Primăriei Oradea face parte dintr-un amplu proiect de popularizare a acestui gen de artă, din ce în ce mai apreciată şi mai admirată la nivel internaţional.

Publicat de:

admin

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate ca (obligatorii):

Articole asemănătoare

OBIECTIV

Arta naivă e inocenţa primară ce (re)descoperă lumea. Arta naivă filtrează universul prin ochii plini de candoare ai artiştilor. Arta naivă, prin vitalitatea ei cromatică ce provine din oglinzile sufletului, ne redă copilăria şi… naivitatea. Sperăm ca într-un viitor nu foarte îndepărtat, arta naivă să-şi ocupe binemeritatul rol în cadrul ARTEI !

Apariții în presă

Calendar

aprilie, 2024
D L Ma Mi J V S
« Dec    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Comentarii recente

Înapoi sus