img_4756-redimensionata-370x232

Colaborare cu Muzeul de Artă Naivă şi Spontană din Bruxelles

Undeva în Bruxelles, oraş european de importanţă majoră nu numai datorită prezenţei pe teritoriul lui a Parlamentului European şi a altor „comitete şi comiţii”, în zona Schaerbeek, pe strada Rue de la Constitution (greu de găsit, vă asigur ! :D), se află micul dar extraordinarul Muzeu de Artă Spontană condus de inimoasa Catherine Schmitz.

 

Istoria muzeului începe în anii ’60, cînd Mimi de Néeff, care tocmai îşi pierduse fiul, îl întîlneşte pe artistul Pierre Lefèvre, descoperind în lucrările acestuia o rezonanţă cu suferinţa ei. A început să organizeze mici expoziţii ale artistului, în centre culturale, întîlnind alţi artişti naivi şi chiar reuşind să formeze cîţiva dintre ei. A urmat o serie de alte expoziţii, iar în 1978 a înfiinţat o organizaţie nonprofit, în ideea înfiinţării unui muzeu. La moartea lui Mimi de Néeff, în 1993, consiliul director a decis să continue activitatea organizaţiei în acelaşi spirit. Cîţiva ani mai tîrziu, cu sprijinul Comisiei Comunităţilor Franceze, lua naştere Muzeul de Artă Spontană situat în Molenbeek-Saint-Jean. Timp de aproape zece ani, aici au avut loc peste 100 de expoziţii, activităţii cu copiii sau chiar concerte şi conferinţe. După aceea, cu ajutorul lui Georges Verzin, consilier pentru cultură al sectorului Schaerbeek, muzeul s-a mutat în actuala clădire. De mulţi ani, sufletul muzeului se numeşte Catherine Schmitz, cea care se ocupă de majoritatea activităţilor, ajutată de un colectiv la fel de inimos. „Cînd am întîlnit-o pe Catherine Schmitz, la o vizită la Muzeu, am fost imediat izbit de pasiunea sa pentru arta naivă”, spune Georges Verzin, cel care a contribuit decisiv la mutarea muzeului în actuala clădire.

 

Intr-devăr, după ce am mers cu metroul pînă la staţia Bothanique, apoi pe jos pînă în Schaerbeek şi am rătăcit pe cîteva străduţe pînă ne-am dat seama unde anume se află, am descoperit Muzeul de Artă Spontană şi pe Catherine Schmitz, care ne-a primit cordial şi ne-a făcut să ne simţim ca acasă.

 

Lucrări deosebite aparţinînd unor artişti celebri, din vasta colecţie de peste 1.400 de piese a muzeului, sînt expuse în mod curent în incintă. Pictură, tapiserie, ceramică, sculptură, instalaţie, toate aceste forme de exprimare artistică, naivă sau spontană, se regăsesc în Muzeul din Bruxelles. Printre ele, Ioan Măric, Mariana Mihuţ sau Catinca Popescu !

 

După ce am făcut schimb de idei, materiale promoţionale, cataloage şi planuri de viitor, am stabilit cu conducerea muzeului o colaborare care s-ar putea concretiza în expoziţii comune şi alte manifestări româno-belgiene în domeniul artei naive.

Publicat de:

admin

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate ca (obligatorii):

Articole asemănătoare

OBIECTIV

Arta naivă e inocenţa primară ce (re)descoperă lumea. Arta naivă filtrează universul prin ochii plini de candoare ai artiştilor. Arta naivă, prin vitalitatea ei cromatică ce provine din oglinzile sufletului, ne redă copilăria şi… naivitatea. Sperăm ca într-un viitor nu foarte îndepărtat, arta naivă să-şi ocupe binemeritatul rol în cadrul ARTEI !

Apariții în presă

Calendar

decembrie, 2024
D L Ma Mi J V S
« Dec    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Comentarii recente

Înapoi sus