A 2-a ediţie a Festivalul Naţional de Artă Naivă de la Oradea stabileşte premiere
Faţă de ediţia precedentă, Festivalul Naţional de Artă Naivă de la Oradea şi-a extins activităţile, iar planurile pentru anul viitor sunt tot de dezvoltare, ideile partenerilor conducînd în direcţia unor posibile noi „atracţii” culturale. De asemenea, după expunerea în premieră a unor tehnici noi în arta naivă – gravura şi pictura pe sticlă –, anul viitor organizatorii vor încerca atragerea de artişti tapiseri sau alte tehnici inedite.
Cu toate că pictura este cea mai răspândită formă de manifestare a artei naive, există şi alte tehnici, mai rar întâlnite dar care cîştigă treptat adepţi. Sculptura naivă are reprezentanţi de seamă în România. Gheorghe Ciobanu şi Costel Tănase sunt printre cei mai cunoscuţi pentru creaţiile lor. Primul este un perfecţionist al detaliului, figurile cioplite în lemn fiind adesea migălite excesiv. „Prin concentrarea mea asupra detaliului vreau să arăt perfecţiunea lucrului lui Dumnezeu, frumuseţea şi poezia creaţiei Sale. Lumea este frumoasă aşa cum a făcut-o EL, iar nu cu simboluri, cum e figurată de unele viziuni moderne, cu interpretări care mie îmi sunt străine, căci nu le înţeleg şi mi se pare că nici n-a trecut Dumnezeu pe acolo. Atîta frumuseţe a pus Dumnezeu în lumea aceasta, anume pentru bucuria oamenilor, încît n-ar trebui să existe pe lume oameni trişti, îngrijoraţi şi răi”, spune Gheorghe Ciobanu.
Figurile antropomorfe şi altoreliefurile sunt specialitatea lui Costel Tănase, un alt sculptor bine cotat. “Lemnul este mai greu de descifrat decât culorile, este un material mai… ermetic, uneori îţi trebuie zile sau săptămâni în şir până să descifrezi ce se ascunde între fibrele unui trunchi de copac. Sculptez puţin, dar vreau să fac lucruri care să farmece privitorul”, este de părere artistul.
În premieră pentru expoziţiile din ţara noastră, la această a II-a ediţie a Festivalului Naţional de Artă Naivă sunt expuse lucrări care folosesc tehnici inedite pentru arta naivă: gravura şi pictura pe sticlă.
Andra Bîrsan, Ion Zaiţ, Marius Ştefan şi Vasile Ivănuţă fac parte din pleiada de creatori şcoliţi şi lansaţi la Şcoala de Arte din Botoşani, de către profesorul Victor Hreniuc: „De obicei, gravura nu este un procedeu foarte <<naiv>>, ca să spunem aşa, dar lucrînd cu elevii mei am realizat la un moment dat că unii dintre aceştia reuşesc să exprime cu ajutorul gravurii imagini ce nu pot fi redate cu ajutorul picturii. Şcoala noastră a dat multe talente, în special în acest gen de artă, cea naivă”.
Linogravura (în linoleum), cologravura (în carton) sau xilogravura (în lemn) sunt tenici de relief înalt, care necesită mai întâi sculptare cu dăltiţa, apoi colorare şi imprimare prin presare. O muncă migăloasă, care necesită multă răbdare.
Cel mai tânăr artist naiv care expune la Oradea este chiar… orădean. Raul Murg are doar 17 ani şi este încă elev, dar creaţiile lui denotă maturitate, mai ales că băiatul pictează pe sticlă, un procedeu dificil, deoarece imaginea trebuie poziţionată invers. „Redau lucruri văzute prin fotografiile vechi ale bunicilor mei, mai ales peisaje şi pastorale bucolice. M-am obişnuit să pictez invers, ştiu că privitorul trebuie să vadă altfel. Am de gînd să încerc să fac şi pictură pe pînză, să văd dacă îmi iese la fel de bine”, spune Raul Murg.
Pe lîngă invitaţii de anul trecut, la ediţia din acest an sunt prezenţi şi invitaţi noi, artişti naivi de mare calibru, care expun în Oradea pentru prima dată la acest nivel: Mihai Vintilă, Paula Iacob, Costică Onuţă sau Petru Mihuţ. „Este un lucru mare ce se realizează la Oradea, acest festival de artă naivă, mai ales că sunt puţini promotori în domeniu, iar arta naivă orădeană este ca şi inexistentă. Cu ajutorul acestei manifestări culturale pe care o văd de mare viitor, Oradea va fi pe harta artei naive alături de Paris, Zagreb, Bruxelles şi alte oraşe importante unde această artă este foarte apreciată”, susţine Mihai Vintilă, considerat fondatorul „şcolii de la Reşiţa”.
Festivalul Naţional de Artă Naivă este organizat de Asociaţia Artiştilor Naivi din România şi de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, alături de Muzeul Ţării Crişurilor, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor, Fundaţia Comunitară Oradea şi Revista Familia. Vernisajul expoziţei are loc vineri 16 octombrie, la ora 12:30 la Muzeul Ţării Crişurilor (Palatul Baroc).
3 Comentarii
Un exceptional festival ! Ma bucur ca e la noi la Oradea ! N-am vazut de foarte multi ani o suta si ceva de oameni la un vernisaj de arta ! Multumesc !
Ne bucuram ca v-a placut, acesta este si scopul nostru, sa facem ceva frumos pentru comunitatea artei naive.
ce frumoase lucrari pus la expozitia ! asa am vazut demult in copilaria noastra 🙂