logo Crisana

Festivalul Naţional de Artă Naivă

Autor: Andreea COSTEA

Iniţiat de Asociaţia Artiştilor Naivi din România, Festivalul Naţional de Artă Naivă FAN 2014 Oradea va cuprinde un vernisaj al celei mai mari expoziţii de artă naivă din ţară, cu peste 350 de lucrări, dar şi Conferinţa Naţională a artiştilor naivi la care vor participa aproximativ 40 de invitaţi. La această inedită conferinţă vor fi dezbătute probleme cu care se confruntă arta naivă în general şi artiştii în particular.

Festivalul Naţional de Artă Naivă va debuta vineri, 17 octombrie, la ora 12.30, la Muzeul Ţării Crişurilor, unde va avea loc vernisajul celei mai mari expoziţii de artă naivă din ţară, cu peste 350 de lucrări. Conceput în laboratoarele Asociaţiei Artiştilor Naivi din România, evenimentul se bucură de sprijinul Consiliului Judeţean Bihor, dar şi al instituţiei de cultură – Muzeul Ţării Crişurilor şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor. De asemenea, evenimentul a fost posibil cu sprijinul unor sponsori privaţi.

„Având în vedere tradiţia acestui fenomen artistic în România, este de la sine înţeles că organizarea unei expoziţii naţionale de artă naivă se justifică. Nu trebuie să uităm că artiştii naivi din ţara noastră au fost mereu apreciaţi pentru puterea de a exprima plastic aspecte din viaţa cotidiană, cu mult simţ al culorilor, cu un umor fin din care transpare uneori şi ironia. În concluzie este important ca Oradea şi Bihorul să-şi asume în continuare perpetuarea acestei întreprinderi de nivel naţional”, a precizat prof. univ. dr. Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor.
La eveniment au confirmat participarea 32 de artişti naivi din toată ţara, doi critici de artă (Ramona Novicov – Oradea, şi Iulian Bucur – Bacău), precum şi Şcoala de Arte din Botoşani, care deţine o colecţie impresionantă de artă naivă şi arta copiilor.

„Ne bucură interesul crescut al publicului orădean, fără îndoială un public educat, pentru arta naivă. Şcoala noastră este una dintre cele mai vechi din România, iar arta naivă ocupă un loc de cinste între preocupările noastre. De ce ? Arta naivă este expresia artistului simplu, din mediul rural în marea majoritate, păstrătorul unor vechi tradiţii româneşti. Ne onorează să putem expune lucrări ale unor pictori dintre care unii nu mai sunt printre noi şi să împărtăşim şi altora aceste vechi tradiţii naţionale”, spune Liviu Andronic, directorul Şcolii de Arte din Botoşani. Asociaţia Artiştilor Naivi din România susţine această amplă şi unică manifestare artistică prin suportarea cheltuielilor cu transportul, cazarea şi masa artiştilor naivi invitaţi. „Ne bucurăm că am găsit sprijin şi susţinere din partea Consiliului Judeţean, Muzeului Ţării Crişurilor şi Direcţiei Judeţene pentru Cultură, se pare că publicul din Bihor şi Oradea este mai sensibil la cultură decât alte zone ale ţării. Este o provocare şi pentru noi, dar sperăm să reuşim să facem un eveniment la care invitaţii să-şi dorească să participe în fiecare an”, spune Mircea Stroe, preşedintele asociaţiei. Expoziţia va rămâne pe simezele Muzeului Ţării Crişurilor şi va putea fi vizitată pînă în 9 noiembrie.

Articolul original il puteti citi AICI: http://www.crisana.ro/stiri/cultura-5/prima-editie-are-loc-vineri-la-muzeu-festivalul-national-de-arta-naiva-148790.html#rate_article

Publicat de:

admin

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate ca (obligatorii):

Articole asemănătoare

OBIECTIV

Arta naivă e inocenţa primară ce (re)descoperă lumea. Arta naivă filtrează universul prin ochii plini de candoare ai artiştilor. Arta naivă, prin vitalitatea ei cromatică ce provine din oglinzile sufletului, ne redă copilăria şi… naivitatea. Sperăm ca într-un viitor nu foarte îndepărtat, arta naivă să-şi ocupe binemeritatul rol în cadrul ARTEI !

Apariții în presă

Calendar

octombrie, 2020
D L Ma Mi J V S
« Iul    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Comentarii recente

  • admin says:

    Pentru a cumpara lucrari de arta naiva apartinind

  • admin says:

    Multumim si va asteptam la Festivalul National de

Înapoi sus