logo Jb

Cea mai mare expoziţie de artă naivă din România

Vernisajul celei mai mari expoziţii de artă naivă din România va avea loc la Oradea, în 17 octombrie 2014, la ora 12:30. Evenimentul va fi urmat de Conferinţa Naţională a Artiştilor Naivi din România. Principalii susţinători ai acestui Festival Naţional sunt Consiliul Judeţean Bihor, Muzeul Ţării Crişurilor, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor, Ioan Mang, Asociaţia Rurbanizator şi sponsori privaţi. Urbea de pe Criş găzduieşte prima ediţie a acestui deosebit eveniment cultural ce se doreşte o manifestare anuală.

Dumitru Ştefănescu, La câmp Dumitru Ştefănescu, La câmp
350 de lucrări vor fi expuse la Muzeul Ţării Crişurilor.
Manifestare unică

Iniţiat de Asociaţia Artiştilor Naivi din România, Festivalul Naţional de Artă Naivă FAN 2014 Oradea va cuprinde un vernisaj al celei mai mari expoziţii de artă naivă din ţară (circa 350 de lucrări) şi Conferinţa Naţională a artiştilor naivi din România, la care vor participa aproximativ 40 de invitaţi. La această inedită conferinţă vor fi dezbătute probleme cu care se confruntă arta naivă în general şi artiştii de acest gen în special. Naivii nu sunt primiţi în UAP, motivaţia fiind că „nu au studii superioare”, fiind astfel nevoie de un organism care să-i reprezinte la nivel naţional. „Eu personal am salutat cu entuziasm înfiinţarea Asociaţiei Artiştilor Naivi din România şi iată că n-am greşit: această organizaţie nou constituită dar cu reprezentativitate naţională organizează la Oradea un Festival Naţional al Artei Naive la care sunt invitaţi numai artişti naivi recunoscuţi. Cred că cei care participă la această primă ediţie vor constitui nucleul de bază al acestei asociaţii a artiştilor naivi din toată ţara”, crede Mariana Mihuţ, din Arad, unul dintre cei mai apreciaţi artişti naivi din România. Asociaţia Artiştilor Naivi din România susţine această amplă şi unică manifestare artistică prin suportarea cheltuielilor cu transportul, cazarea şi masa artiştilor naivi invitaţi. „Ne bucurăm că am găsit sprijin şi susţinere din partea Consiliului Judeţean, Muzeului Ţării Crişurilor şi Direcţiei Judeţene pentru Cultură. Se pare că publicul din Bihor şi Oradea este mai sensibil la cultură decât alte zone ale ţării. Este o provocare şi pentru noi, dar sperăm să reuşim să facem un eveniment la care invitaţii să-şi dorească să participe în fiecare an”, spune Mircea Stroe, preşedintele asociaţiei.

Până acum au confirmat participarea 30 de artişti naivi din toată ţara (Iaşi, Bacău, Arad, Reşiţa, Bucureşti, Constanţa, Galaţi, Brăila ), câţiva critici de artă şi una dintre cele mai renumite şcoli de artă din România. Evenimentul, de o certă valoare pentru viaţa culturală a Oradiei, se va desfăşura alternativ la Muzeul Ţării Crişurilor şi la sala de conferinţe a Hotelului „Continental”, acolo unde sunt şi cazaţi o parte dintre invitaţi.

Articolul original, sub semnatura Veronicai Bursasiu, poate fi vazut AICI: http://www.bihon.ro/cea-mai-mare-expozitie-de-arta-naiva-din-romania/1467374

Publicat de:

admin

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate ca (obligatorii):

Articole asemănătoare

OBIECTIV

Arta naivă e inocenţa primară ce (re)descoperă lumea. Arta naivă filtrează universul prin ochii plini de candoare ai artiştilor. Arta naivă, prin vitalitatea ei cromatică ce provine din oglinzile sufletului, ne redă copilăria şi… naivitatea. Sperăm ca într-un viitor nu foarte îndepărtat, arta naivă să-şi ocupe binemeritatul rol în cadrul ARTEI !

Apariții în presă

Calendar

octombrie, 2020
D L Ma Mi J V S
« Iul    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Comentarii recente

  • admin says:

    Pentru a cumpara lucrari de arta naiva apartinind

  • admin says:

    Multumim si va asteptam la Festivalul National de

Înapoi sus