logo Crisana

Expoziţie de artă… la înălţime

Astăzi, ora 16.00, în Turnul Primăriei – Expoziţie de artă la înălţime
Autor: Andreea COSTEA

Astăzi în Turnul Primăriei Oradea, va avea loc vernisajul expoziţiei de artă naivă a pictorului Gheorghe Ciobanu. Expoziţia organizată de Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor Istorice Bihor şi Asociaţia Artiştilor Naivi din România va sta pe simezele Turnului Primăriei din 15 iulie până în 15 august.

 

Expoziţia va fi vernisată astăzi, de la ora 16.00, şi poate vizitată până în data de 15 august, zilnic, între orele 12.30-18.30. Gheorghe Ciobanu este un artist oniric care pune pe pânză adevărate proiecţii fantastice inspirate din ritualurile şi realităţile satului românesc, el considerând că originile vieţii împăcate, ba chiar originile întregului univers sunt „la ţară”. Prima lui ieşire în comunitatea plastică autohtonă a fost în 1979 când, la Casa Armatei din Ploieşti, şi-a prezentat primele lucrări. Ochii experimentaţi ai criticilor au văzut în el un creator cu o expresivitate deosebită, aşa încât l-au cultivat, i-au analizat lucrările şi l-au invitat la diverse saloane de gen. În străinătate s-a lansat în 1996, cu o primă expoziţie la Limoges, Franţa. Au urmat Elveţia, Germania, Austria. Peste tot pe unde a ajuns Gheorghe Ciobanu sau lucrările lui, sufletele privitorilor s-au umplut de admiraţie. Colecţionarii n-au mai stat pe gânduri şi şi-au îmbogăţit colecţiile cu „naivele” ieşeanului, care pot fi acum văzute în SUA, Canada, Austria, Franţa, Italia, Germania.

 

Expoziţia la care sunt invitaţi orădenii aduce culori foarte vii, tehnici şi subiecte permise numai acestui gen de artă. „Sursele inspiraţiei rurale s-au schimbat foarte mult, iar eu le reconstruiesc. Eu pictez din lumea în care carele cu boi şi coptul pâinii erau o obişnuinţă. Am observat că spaţiul sugerat de un ţăran ca mine place intelectualului fin de la oraş, cu cât este mai educat cu atât arta naivă îi place mai mult. Sursa mea cea mai mare de inspiraţie este însă munca. Munca la ţară este fantastică, de acolo vine toată cultura noastră!”,a spus Gheorghe Ciobanu. Este important de ştiut că 20% din fondurile strânse cu ocazia acestei expoziţii vor fi donate pentru proiecte caritabile în care sunt implicaţi copii, tineri sau adulţi cu dificultăţi financiare ori vor fi folosiţi pentru a finanţa activităţi sportive sau culturale.

 

„Atâta frumuseţe a pus Dumnezeu în lumea aceasta, anume pentru bucuria oamenilor, încât n-ar trebui să existe pe lume oameni trişti, îngrijoraţi şi răi. Sigur, viaţa are barierele şi încercările ei, dar trebuie să ne facem timp şi să deschidem ochii larg, ca să conştientizăm frumuseţea lumii, perfecţiunea creaţiei Divine. „Bucuraţi-vă! Iubiţi-vă!” – ne-a învăţat Iisus Hristos, dar mulţi dintre noi trăim plini de furie şi de ură. Ne trebuie atât de puţin ca să fim fericiţi! Eu, când stau în genunchi şi pictez, mă rog la Dumnezeu să-mi dea şi mie puţină frumuseţe să pun în tablourile mele, din cea multă pe care el a pus-o în creaţia Sa. Iar când începe să apară de sub pensulă tabloul, atunci simt o bucurie şi o plinătate care mă vindecă de toate relele şi mă face fericit. Şi ştiu că toate acestea sunt de la Dumnezeu”, Gheorghe Ciobanu.

15.07.2015, 22:30
Mai multe stiri in Actualitate…

Publicat de:

admin

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate ca (obligatorii):

Articole asemănătoare

OBIECTIV

Arta naivă e inocenţa primară ce (re)descoperă lumea. Arta naivă filtrează universul prin ochii plini de candoare ai artiştilor. Arta naivă, prin vitalitatea ei cromatică ce provine din oglinzile sufletului, ne redă copilăria şi… naivitatea. Sperăm ca într-un viitor nu foarte îndepărtat, arta naivă să-şi ocupe binemeritatul rol în cadrul ARTEI !

Apariții în presă

Calendar

octombrie, 2020
D L Ma Mi J V S
« Iul    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Comentarii recente

  • admin says:

    Pentru a cumpara lucrari de arta naiva apartinind

  • admin says:

    Multumim si va asteptam la Festivalul National de

Înapoi sus