x-portretul artistului

IOANA GHEORGHIU

Născut la 11 noiembrie 1948 în satul Muşata, comuna Rînceni din judeţul Vaslui, pictoriţa naivă IOANA GHEORGHIU (fostă Nedelcu) a făcut şcoala elementară în comuna natală, apoi şcoala tehnică de contabilitate agricolă din Huşi. Cea mai importantă şcoală însă este „şcoala vieţii”, cum spune hîtru artista. S-a angajat contabilă la I.A.S. Vetrişoaia, apoi la I.A.S. Galaţi. De acolo s-a mutat cu serviciul la Comitetul Judeţean de Cultură Galaţi. Ioana Gheorghiu pictează din 1990: „lucram în mijlocul artiştilor, şi mi-ar fi plăcut să pictez, dar mi-era jenă, deoarece ceilalţi erau profesionişti, dar în 1990 cînd căutam să fac un cadou unei prietene m-am gîndit să-i pictez un tablou. I-a plăcut foarte mult şi toată lumea de la petrecerea respectivă m-a îndemnat să mă apuc serios de pictat, aşa că din 2007 de cînd am ieşit la pensie m-am dedicat integral pasiunii pentru pictură”.

Prima expoziţie personală a vernisat-o în 1995, la Muzeul de Ştiinţele Naturii (Grădina Botanică) din Galaţi. Au urmat alte două expoziţii personale împreună cu pictorul naiv Mircea Cojocaru, iar a doua expoziţie personală a avut loc în 2007, la ieşirea la pensie. Pictoriţa a mai expus în expoziţii colective numeroase, în ţară şi străinătate.

Ioana Gheorghiu participă la fiecare ediţie a Festivalului Naţional de Artă Naivă, fiind membru al Asociaţiei Artiştilor Naivi din România.

Premii:
– premiul II la S.I.A.N. Bucureşti, 2001
– Premiul Special la Salonul de Artă Naivă de la Galaţi, 2004
– premiul II la Salonul de Artă Naivă de la Galaţi, 2005
– menţiune în 2007, urmată în 2008 de premiul II, tot la Salonul de Artă Naivă Galaţi
– Marele Premiu la Salonul de Primăvară de la Bacău, 2013

Publicat de:

admin

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate ca (obligatorii):

Articole asemănătoare

Înapoi sus