expo Rodica Nicodin - afis presa

„Poezia culorilor”, expoziţie personală Rodica Nicodin, la Oradea

Expoziţia de artă naivă „Poezia culorilor”, vernisată în 11 iulie 2019 în Turnul Primăriei Oradea, este susţinută de unul dintre pictorii de referinţă în arta naivă contemporană românească. Lumea satului, un adevărat calendar al Brusturilor, este la ea acasă în tablourile Rodicăi Nicodin.

 

Născută în 26 iulie la Brusturi, frumoasa noră a celebrului Ion Niţă Nicodin, fondatorul şcolii de pictură naivă de la Brusturi, considerat de majoritatea criticilor cel mai de seamă pictor naiv din România, şi fiica pictorului naiv Petru Mihuţ începe să picteze în 1972. Toate secretele picturii naive le-a învăţat de la socrul ei. Are numeroase expoziţii colective şi personale în ţară (Bucureşti, Constanţa, Arad, Botoşani, Brad, Cluj, Piteşti, Timişoara etc.) şi străinătate (India, Franţa, Ungaria, Iogoslavia, Statele Unite, Elveţia, Maroc, Germania, Canada etc.). Primeşte, de-a lungul carierei, numeroase premii şi distincţii, între care se remarcă Premiul Special al UAP în 1993, şi este bine reprezentată în colecţii publice şi particulare din toată lumea.

 

Pictoriţa Rodica Nicodin are un background artistic şi expoziţional de invidiat. Cu un arsenal tematic şi tehnic uluitor, însuşit încă de la 20 de ani, ea adaugă armonii mai calde, mai feminine, la orizontul tematic al maestrului de la care a învăţat totul în arta naivă. A reuşit însă să introducă în arta naivă un teritoriu mai intim şi o feminitate rustică de-a dreptul cuceritoare. „Poate că aveam talent, posibil moştenit, dar la fel de probabil nu mi l-aş fi descoperit nicodată fără ajutorul socrului meu, regretatul Ion Niţă Nicodin, care a avut încredere în mine şi mi-a arătat toate lucrurile legate de culori”, spune artista.

 

Pînzele ei sînt inspirate din tradiţiile moţilor, din lumea uriaşă a micului sat aflat la graniţa a două judeţe. „Înainte, când eram mai tânără, pictam mai ales seara târziu, căci am avut o viaţă grea, cu multă muncă. Urcam dealul şi de câte trei-patru ori pe zi, la animale, lucram şi la câmp, coseam, ţeseam, dar câte şi mai câte făceam. Seara, când intram în casă, aş fi vrut doar să mă odihnesc, dar pictam, pictam aproape zilnic“, mai spune Rodica Nicodin, care şi astăzi pictează zilnic. Talentul ei continuă să aşeze pe pânză culorile lui Ion Niţă Nicodin, gingăşia florilor, smalţul pajiştilor, tradiţiile moţilor, dealurile şi copacii plini de zăpadă, toate primesc forme plastice noi, nepieritoare, într-o cadenţă în care soarele, cerul, stelele, anotimpurile, zăpada, muntele şi oamenii se contopesc într-o entitate cosmică fără egal.

 

Expoziţia de artă naivă „Poezia culorilor”, din Turnul Primăriei Oradea, vrea să readucă în conştiinţa publică actuală imaginea şi imaginarul ţăranului român, în lumea arhaică mai mult decât în cea contemporană. Privitorul descoperă, în pânzele expuse, viaţa rurală care apare ca o peliculă de cinematograf Lumière în plină desfăşurare, cu secvenţe alerte sau mai puţin grăbite, împărţite în vremea mieilor, vremea coasei şi ielelor, timpul cireşelor, vremea culesului merelor şi perelor, vremea nunţilor şi a şezătorilor, timpul iernii şi al sărbătorilor. O rânduială fascinantă a satului moţesc, o incursiune în orizontul rural pe care sătenii din Brusturi îl poartă cu ei prin toate anotimpurile vieţii. Căci majoritatea brusturenilor îşi petreceau viaţa netrecând graniţele satului lor izolat de civilizaţie, şi nu ştim astăzi dacă acest lucru nu era cumva un imens avantaj, nepreţuit în păstrarea tradiţiilor locale.

 

Rodica Nicodin este o adevărată poetă a culorilor: ierni de un alb imaculat, atmosfera livezilor în vremea culesului, peisaje liniştite şi case neaoş ţărăneşti, satul întreg într-o aglomerare bucolică de detalii, toate valorifică, într-un stil autentic, vechile meşteşuguri ale culorii în aceste locuri.

 

Pictoriţa Rodica Nicodin este un adevărat restaurator al satului, pe care îl reconstruieşte răbdător şi melodic pe pânză, de la petalele florilor şi frunza copacului până la acoperişul tradiţional din şindrilă şi la portul popular specific brusturenilor. În lucrările Rodicăi Nicodin distingem foarte clar „felii” ale vremurilor şi anotimpurilor din paşnicul calendar al locului. În fiecare tablou înfloresc şi rodesc cireşii, prunii, merii sau perii, iar poamele din livezi se ascund printre frunzele toamnei, iradiind văpaia unor fantastice culori pe care numai artistul naiv este în stare să le surprindă pe pânză. „Am început să pictez prin 1972, pe o ramă de la stupii pe care-i aveam în curte, cu nişte resturi de culori stoarse din tuburi aproape goale, pe care le-am diluat cu gaz”, îşi minteşte artista. După atâţia ani, munca Rodicăi Nicodin face ca steaua lui Ion Niţă Nicodin să strălucească încă pe cerul satului Brusturi.

 

Rodica Nicodin este unul dintre participanţii invitaţi anual la cel mai important eveniment dedicat artei naive contemporane româneşti, Festivalul Naţional de Artă Naivă de la Oradea !

 

Expoziţia „Poezia culorilor”, în organizarea Asociaţiei Artiştilor Naivi din România, cu sprijinul Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice din Judeţul Bihor este cu vînzare şi va sta pe simeze până în 30 iulie. În august va mai fi organizată o expoziţie de artă naivă la Sinagoga Neologă din Piaţa Independenţei, toate aceste manifestări culminând cu ediţia a VI-a a Festivalului Naţional de Artă Naivă, care va avea loc în octombrie la Oradea, în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Muzeul Ţării Crişurilor, Consiliul Judeţean Bihor, Revista „Familia”, Fundaţia Comunitară Oradea, Cinema Palace, TVR Iaşi, Liceul de Arte Oradea, Colegiul Naţional Iosif Vulcan, Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu, Liceul Teoretic Onisifor Ghibu şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.

Publicat de:

admin

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate ca (obligatorii):

Articole asemănătoare

OBIECTIV

Arta naivă e inocenţa primară ce (re)descoperă lumea. Arta naivă filtrează universul prin ochii plini de candoare ai artiştilor. Arta naivă, prin vitalitatea ei cromatică ce provine din oglinzile sufletului, ne redă copilăria şi… naivitatea. Sperăm ca într-un viitor nu foarte îndepărtat, arta naivă să-şi ocupe binemeritatul rol în cadrul ARTEI !

Apariții în presă

Calendar

iulie, 2024
D L Ma Mi J V S
« Dec    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Comentarii recente

Înapoi sus