Festivalul Naţional de Artă Naivă, pledoarie pentru cultură
Ajuns la ediţia a V-a, ediţie jubiliară ce încununează tot efortul de pînă acum al organizatorilor, Festivalul Naţional de Artă Naivă se constituie tot mai mult într-o oază culturală pe harta Bihorului, o pledoarie pentru cultură şi frumos într-un oraş frumos. Evenimentul va aduce în Oradea 100 de lucrări de artă, câte una pentru fiecare an al Centenarului, precum şi o serie de evenimente-satelit legate de arta naivă.
Festivalul se deschide în 18 octombrie cu Conferinţa Naţională a artiştilor naivi din România, urmată de un seminar în care va fi prezentat un proiect-manifest şi de vernisajul expoziţiei de artă naivă din cadrul festivalului. Ziua de vineri, 19 octombrie, începe cu o masă rotundă şi dezbateri, urmată de o proiecţie de film documentar despre arta naivă, lansare de carte şi alte activităţi culturale.
„Anul acesta ne-am gândit în primul rînd la selecţia artiştilor, o selecţie mai riguroasă, menită să profesionalizeze această manifestare, precum şi la evenimentele-satelit ale expoziţiei de artă naivă, care este piesa centrală a manifestării”, spune unul dintre organizatori. Au confirmat pînă la această oră participarea aproape 30 de artişti naivi din toată ţara (Iaşi, Bacău, Arad, Reşiţa, Bucureşti, Constanţa, Maramureş, Galaţi, Sibiu, Oradea, Botoşani, Timişoara etc.). Alături de Asociaţia Artiştilor Naivi din România, organizator este şi anul acesta Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, iar partenerii principali al festivalului sunt Consiliul Judeţean Bihor şi Muzeul Ţării Crişurilor, care pune la dispoziţie spaţiile expoziţionale şi vasta experienţă profesională. De asemenea, parteneri în acest ambiţios proiect cultural sînt Fundaţia Comunitară Oradea, Pusha Fashion, Tehnoprint, Perpetuum Cluj, Revista Familia, Transilvania Tour, dl. Ioan Degău, cunoscut mecena al culturii tradiţionale, Cinema Palace, Inspectoratul Şcolar Bihor şi Liceul de Arte Oradea. Contribuţia fiecăruia dintre parteneri este esenţială, Festivalul Naţional de Artă Naivă fiind rezultatul implicării acestora. „Trebuie să construim cu toţii un oraş cultural, un oraş în care nu trecem de la un exponat la altul, ci un oraş pe care-l locuim şi îl trăim !”, spune Mircea Jacan, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor.
De asemenea, ceea ce încearcă să păstreze acest festival este un echilibru între fragila scenă românească de artă naivă contemporană şi potenţialul de dezvoltare al acesteia. Pentru asta, Asociaţia Artiştilor Naivi din România a iniţiat un proiect care îşi propune să scoată la lumină nume uitate ale artei naive, primul dintre numele mari prezente anul acesta fiind Gheorghe Babeţ. „Vrem să încurajăm şi noul val al artiştilor naivi, sporadic dar existent totuşi, însă credem că este important să creezi această punte de legătură între cei aflaţi la început de drum şi artiştii naivi care deja au căpătat o întreagă experienţă şi o notorietate în viaţa artistică românească şi internaţională, să avem astfel de… platforme unde ei să se poată conecta şi să poată gîndi creaţii noi”, spune Mircea Stroe, preşedintele asociaţiei.
Pentru toate aceste motive credem că este important să fiţi joi, 18 octombrie, la ora 17:30, în sălile Muzeului Ţării Crişurilor, la ritualul galant al vernisajului expoziţiei de artă naivă !
Lasă un comentariu