y-370x232

Prestigioasa revistă “Familia” a deschis ediţia a III-a a Festivalului Naţional de Artă Naivă

Festivalul Naţional de Artă Naivă Oradea 2016 a debutat cu un simpozion organizat de Revista „Familia”. Prezent la manifestare, directorul revistei Familia, poetul Ioan Moldovan, a subliniat frumuseţea şi purutatea acestui gen de artă, dar mai ales faptul că evenimentul desfăşurat anual la Oradea are meritul de a forma o comunitate de artişti în urbea de pe malul Crişului.

 

“Oraşul nostru este bucuros să primească o asemenea comunitate de artişti naivi, grupaţi în jurul Asociaţiei Artiştilor Naivi din România, iar revista Familia este şi va fi în continuare alături de astfel de manifestări culrurale care aduc un plus de prestigiu Oradiei”, a subliniat Ioan Moldovan.

 

La acest simpozion au mai participat, pe lîngă artişti naivi, simpatizanţi şi orădeni care au dorit să asiste la dezbateri. Din partea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor a participat consultantul artistic Anca Popescu: “Sfatul meu este să ţineţi aproape de Asociaţia Artiştilor Naivi din România, care reuşeşte iată să mobilizeze atît de multe personalităţi şi instituţii culturale din oraşul şi judeţul nostru, care este un adevărat liant, un agregator al binelui comun, deoarece pe termen lung prezenţa dumneavoastră în rîndurile Asociaţiei va fi benefică şi foarte apreciată. Instituţia noastră este mândră că se numără printre organizatorii acestui deosebit eveniment cultural de anvergură naţională”.

 

Revista Familia este o adevărată instituţie culturală. Înfiinţată de Iosif Vulcan, la Budapesta, în 1865, avea drept program răspândirea culturii române în Transilvania şi cultivarea limbii şi a conştiinţei naţionale. A fost cea mai însemnată revistă românească din Ungaria în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, devenind, în scurt timp, o tribună a întregii literaturi româneşti, o emblemă a identităţii culturale naţionale. Fondatorul ei, Iosif Vulcan, publicist și scriitor orădean, membru al Academiei Române, şi-a dedicat întreaga viaţă editării revistei care purta pe frontispiciu subtitlul „foaie enciclopedică şi beletristică cu ilustraţiuni”, programul ei nefiind pur literar, ci şi social, adresându-se fiecărei familii româneşti în parte, dar şi familiei mai mari a naţiunii. În 1880, redacţia revistei Familia se mută la Oradea, locul în care va continua să apară – cu unele întreruperi – până în zilele noastre !

Publicat de:

admin

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate ca (obligatorii):

Articole asemănătoare

OBIECTIV

Arta naivă e inocenţa primară ce (re)descoperă lumea. Arta naivă filtrează universul prin ochii plini de candoare ai artiştilor. Arta naivă, prin vitalitatea ei cromatică ce provine din oglinzile sufletului, ne redă copilăria şi… naivitatea. Sperăm ca într-un viitor nu foarte îndepărtat, arta naivă să-şi ocupe binemeritatul rol în cadrul ARTEI !

Apariții în presă

Calendar

noiembrie, 2024
D L Ma Mi J V S
« Dec    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Comentarii recente

Înapoi sus