img_4548a1

Volumul “Arta naivă contemporană din România”, lansat la Oradea, cronica unui succes aşteptat

Lansarea cărţii “Arta naivă contemporană din România” a prilejuit întîlnirea în sala albastră a Hotelului Continental a circa 60 de orădeni, jurnalişti, artişti naivi şi pasionaţi, cu autorii, dar şi cu directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac, criticul de artă Ramona Novicov, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Lucian Silaghi şi finanţatorul cărţii, cunoscutul mecena Ioan Degău.

 

Scrisă într-un timp foarte scurt, cartea vine să completeze cele doar cîteva volume apărute pînă acum în ţara noastră şi dedicate acestui curent artistic. Primele două, cartea lui Vasile Savonea şi ce a lui Nebojsa Tomasevic, apărute la editura Meridian, au un format şi o ţinută grafică din care s-au inspirat şi autorii cărţii apărute la Oradea, pentru ca aspectul şi formatul să permită aşezarea acestui ultim volum alături de celelalte în biblioteca pasionaţilor. 124 de pagini legate, în care încap aproape 200 de reproduceri color, sînt aşezate între coperţi cartonate, cu o supracopertă ca o explozie de culoare.

 

Cu un cuvînt înainte scris de Ioan Degău, volumul apărut la editura orădeană Primus este semnat de Mircea Stroe, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Naivi din România, alături de Angela şi Victor Hreniuc, profesori de artă şi istoria artei la Botoşani. „Este o carte atît de frumoasă ! Mă bucur că am putut contribui la apariţia ei şi cred că era nevoie de această apariţie, în peisajul editorial românesc”, spune Angela Hreniuc.

 

„Se spune că toamna se numără bobocii, iar eu adaug că se numără şi festivalurile. Apariţia acestei cărţi este salutară şi este rezultatul unui alt eveniment, Festivalul Naţional de Artă Naivă, care tinde să se <> la Oradea”, a declarat Lucian Silaghi, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor.

 

Primele capitole sunt destinate unei introduceri în arta naivă şi aşezării picturii naive în contextul manifestărilor creative ale omului.

 

„Este o carte excepţională, foarte bine scrisă, mă surprinde plăcut modul de abordare, layout-ul, textele în sine sunt foarte bune. Este o iniţiativă demnă de aprecierile noastre”, spune cunoscutul critic de artă Ramona Novicov.

 

Urmează un capitol complex, dedicat reprezentanţilor artei naive contemporane din România şi în care sînt analizaţi 31 de artişti naivi reprezentativi din ţara noastră.

 

„Cartea este o apariţie editorială de înaltă ţinută, tratînd o lume întreagă, arta naivă. Fiind eu însumi de la ţară, apreciez acest demers. Este o lume care nu m-a părăsit niciodată, acest tip de existenţă rurală, foarte sănătoasă. Am trăit această viaţă frumoasă, amintirea satului a rămas întotdeauna vie în inima mea, deci o carte despre arta naivă, prin excelenţă rurală, este un lucru de salutat”, spune şi Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor.

 

Ultimul capitol este dedicat necesităţii colaborării între oraş şi artă, iar încheierea este semnată de Mircea Jacan, managerul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor.

 

„Ar fi multe de spus despre această carte, însă consider că volumul vorbeşte de la sine. Îl felicit pe Mircea Stroe pentru curajul, perseverenţa şi dăruirea de care dă permanent dovadă în scopul organizării unor evenimente culturale de mare valoare pentru oraşul şi pentru judeţul nostru”, spune şi bancherul Ioan Degău, finanţatorul cărţii.

 

Cartea poate fi achiziţionată de la sediul Asociaţiei Artiştilor Naivi din România, la preţul de cost, 80 de lei, şi este disponibilă într-un tiraj limitat.

Publicat de:

admin

2 Comentarii

 1. Mariana -  16 octombrie 2016 - 9:06 PM

  am fost la lansarea de carte, am si cumparat una, as mai vrea inca 3, cum pot sa le comand ?

  Răspunde
  • admin -  16 octombrie 2016 - 9:08 PM

   De la sediul nostru. Este suficient sa ne trimiteti un mail. Multumim.

   Răspunde

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate ca (obligatorii):

Articole asemănătoare

OBIECTIV

Arta naivă e inocenţa primară ce (re)descoperă lumea. Arta naivă filtrează universul prin ochii plini de candoare ai artiştilor. Arta naivă, prin vitalitatea ei cromatică ce provine din oglinzile sufletului, ne redă copilăria şi… naivitatea. Sperăm ca într-un viitor nu foarte îndepărtat, arta naivă să-şi ocupe binemeritatul rol în cadrul ARTEI !

Apariții în presă

Calendar

iunie, 2024
D L Ma Mi J V S
« Dec    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Comentarii recente

Înapoi sus