afis expo 'Simfonii fara cuvinte' 2020 - site

Simfonia artei naive – expoziţie personală Camelia Constantin şi Nicolae Pătru

O parte a artei naive contemporane româneşti se dezvăluie orădenilor în expoziţia Simfonii fără cuvinte a pictorilor naivi Camelia Constantin şi Nicolae Pătru, aflată pe simezele Sinagogii Neologe Sion, spaţiu cultural neconvenţional.

 

Născută primăvara, la Tîrgovişte, pictoriţa naivă Camelia Constantin este absolventa unuia dintre cele mai cunoscute licee de… matematică-fizică din România, Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova. Tot în capitala Băniei a terminat şi cursurile Şcolii de Artă, secţia pictură. Este şi absolventă a Facultăţii de Psihologie. Desenează de cînd se ştie, adică din copilărie, cînd îşi exaspera bunicii desenînd pe pereţii casei cu celebrul pe atunci „creion chimic”. A ales arta naivă deoarece îi aminteşte de copilărie şi o ajută să-şi păstreze inocenţa. Primele lucrări pe pînză au fost făcute la 13 ani, fiind cumpărate integral de vecini. Atunci a şi aflat că ceea ce îi place să facă se numeşte artă naivă. „Iubesc pictura naivă pentru că mă pot exprima liber şi sincer într-o lume din ce în ce mai egoistă”, spune artista. Are lucrări în colecţii particulare din România, Ungaria, Olanda, SUA, Canada, Marea Britanie, Austria, Germania, Italia. Camelia Constantin participă la fiecare ediţie a Festivalului Naţional de Artă Naivă (ce are loc anual, în luna octombrie, la Oradea), fiind membră a Asociaţiei Artiştilor Naivi din România.

 

De meserie strungar, cu o şcoală tehnică la activ, Nicolae Pătru se găseşte în situaţia ideală de a prelua realitatea şi de a o restitui, dispensîndu-se de metodele culturii plastice. Născut într-un sat din Muscel, în 1969 termină Şcoala de Arte Plastice, la clasa profesorului Gheorghe Vrăneanţu, apoi Şcoala de Artă Cîmpulung. „Eram în clasa a patra, la şcoală în comună, cînd am început să desenez. În clasa a cincea am avut un profesor care a văzut că sînt talentat şi tot timpul îmi arăta cum să lucrez, ne punea cîte o natură statică, ne spunea ce culori să cumpărăm, şi de atunci pasiunea a fost spre a desena tot timpul”. Artistul Nicolae Pătru ne propune o realitate ancestrală, trecută prin sensibilitatea personală şi care îşi păstrează integral farmecul şi prospeţimea de altădată. Pînzele create de el au o îndrăzneală ce exclude orice mesaj cifrat şi orice preconcepţie, ele vin să imortalizeze o lume ce povesteşte întîmplări şi fapte din viaţa satului. Şi Nicolae Pătru este unul din artiştii ce participă anual la Festivalul Naţional de Artă Naivă de la Oradea.

 

Expoziţia Simfonii fără cuvinte, în organizarea Asociaţiei Artiştilor Naivi din România, cu sprijinul Oradea Heritage, va avea vernisajul joi 2 iulie, ora 17:00, la Sinagoga Neologă Sion. Expoziţia este cu vînzare şi va sta pe simeze până în 30 iulie, cînd va fi înlocuită cu o expoziţie personală Gheorghe Ciobanu. Toate aceste manifestări vor culmina cu ediţia a VII-a a Festivalului Naţional de Artă Naivă, care va avea loc în octombrie la Oradea, în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Muzeul Ţării Crişurilor, Consiliul Judeţean Bihor, Revista „Familia”, Fundaţia Comunitară Oradea, Cinema Palace, TVR Iaşi, Liceul de Arte Oradea, Colegiul Naţional Iosif Vulcan, Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu, Liceul Teoretic Onisifor Ghibu şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.

Publicat de:

admin

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate ca (obligatorii):

Articole asemănătoare

OBIECTIV

Arta naivă e inocenţa primară ce (re)descoperă lumea. Arta naivă filtrează universul prin ochii plini de candoare ai artiştilor. Arta naivă, prin vitalitatea ei cromatică ce provine din oglinzile sufletului, ne redă copilăria şi… naivitatea. Sperăm ca într-un viitor nu foarte îndepărtat, arta naivă să-şi ocupe binemeritatul rol în cadrul ARTEI !

Apariții în presă

Calendar

iunie, 2024
D L Ma Mi J V S
« Dec    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Comentarii recente

Înapoi sus