Evenimentul lunii

O expoziţie despre satul veşnic, ceremonial

Expoziţia de artă naivă „Poezia culorilor”, vernisată în Turnul Primăriei Oradea, este susţinută de unul dintre pictorii de referinţă în arta naivă contemporană românească. Lumea satului, un adevărat calendar al Brusturilor, este la ea acasă în tablourile Rodicăi Nicodin.

 

Expoziţia de artă naivă „Poezia culorilor”, din Turnul Primăriei Oradea, vrea să readucă în conştiinţa publică actuală imaginea şi imaginarul ţăranului român, în lumea arhaică mai mult decât în cea contemporană. Privitorul descoperă, în pânzele expuse, viaţa rurală care apare ca o peliculă de cinematograf Lumière în plină desfăşurare, cu secvenţe alerte sau mai puţin grăbite, împărţite în vremea mieilor, vremea coasei şi ielelor, timpul cireşelor, vremea culesului merelor şi perelor, vremea nunţilor şi a şezătorilor, timpul iernii şi al sărbătorilor. O rânduială fascinantă a satului moţesc, o incursiune în orizontul rural pe care sătenii din Brusturi îl poartă cu ei prin toate anotimpurile vieţii. Căci majoritatea brusturenilor îşi petreceau viaţa netrecând graniţele satului lor izolat de civilizaţie, şi nu ştim astăzi dacă acest lucru nu era cumva un imens avantaj, nepreţuit în păstrarea tradiţiilor locale.

Pictoriţa Rodica Nicodin este un adevărat restaurator al satului, pe care îl reconstruieşte răbdător şi melodic pe pânză, de la petalele florilor şi frunza copacului până la acoperişul tradiţional din şindrilă şi la portul popular specific brusturenilor. În lucrările Rodicăi Nicodin distingem foarte clar „felii” ale vremurilor şi anotimpurilor din paşnicul calendar al locului. În fiecare tablou înfloresc şi rodesc cireşii, prunii, merii sau perii, iar poamele din livezi se ascund printre frunzele toamnei, iradiind văpaia unor fantastice culori pe care numai artistul naiv este în stare să le surprindă pe pânză. „Am început să pictez prin 1972, pe o ramă de la stupii pe care-i aveam în curte, cu nişte resturi de culori stoarse din tuburi aproape goale, pe care le-am diluat cu gaz”, îşi minteşte artista. După atâţia ani, munca Rodicăi Nicodin face ca steaua lui Ion Niţă Nicodin să strălucească încă pe cerul satului Brusturi.

Expoziţia „Poezia culorilor”, în organizarea Asociaţiei Artiştilor Naivi din România, cu sprijinul Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice din Judeţul Bihor este cu vînzare şi va sta pe simeze până în 30 iulie. În august va mai fi organizată o expoziţie de artă naivă la Sinagoga Neologă din Piaţa Independenţei, toate aceste manifestări culminând cu ediţia a VI-a a Festivalului Naţional de Artă Naivă, care va avea loc în octombrie la Oradea, în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Muzeul Ţării Crişurilor, Consiliul Judeţean Bihor, Revista „Familia”, Fundaţia Comunitară Oradea, Cinema Palace, TVR Iaşi, Liceul de Arte Oradea, Colegiul Naţional Iosif Vulcan, Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu, Liceul Teoretic Onisifor Ghibu şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.

Publicat de:

admin

OBIECTIV

Arta naivă e inocenţa primară ce (re)descoperă lumea. Arta naivă filtrează universul prin ochii plini de candoare ai artiştilor. Arta naivă, prin vitalitatea ei cromatică ce provine din oglinzile sufletului, ne redă copilăria şi… naivitatea. Sperăm ca într-un viitor nu foarte îndepărtat, arta naivă să-şi ocupe binemeritatul rol în cadrul ARTEI !

Apariții în presă

Calendar

iulie, 2019
D L Ma Mi J V S
« Oct    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Comentarii recente

Înapoi sus