Evenimentul lunii

Turiştii care vizitează Oradea apreciază arta naivă românească

 

În prezenţa a zeci de orădeni iubitori de cultură, dar şi a câtorva turişti români şi străini, expoziţia de artă naivă Măştile inocenţei a fost vernisată joi la Sinagoga Neologă Sion. La vernisaj au participat şi câţiva colecţionari de artă naivă, din Timişoara, Oradea şi Bucureşti.

 

Expoziţia, cuprinzând un număr de 60 de tablouri de diferite dimensiuni, a fost deschisă de prof. dr. Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor: „Expoziţia se înscrie în ceea ce înseamnă şcoala românească de pictură naivă. Aş putea spune că este o certitudine a acestui gen de artă. Observaţi cromatica, mereu pură şi luminoasă. Putem afirma că măştile inocenţei, stările acesteia, valenţele inocenţei, pentru că inocenţa n-ar trebui să poarte mască, relevă spaţiul nostru, locul nostru comun. Cei trei autori gălăţeni păstrează tradiţia, sunt artişti foarte buni. Măştile inocenţei este o expoziţie ce serveşte artei naive româneşti şi confirmă valoarea artiştilor naivi români în contextul european al acestei arte”, a spus Aurel Chiriac.

 

În sală, pe lângă orădeni pasionaţi de frumos, s-au aflat şi turişti, aflaţi în trecere prin Oradea. Printre ei, Ewa şi Tomek Nowakowsky, din Katowice (Polonia): „Ne place foarte mult arta naivă românească. Este admirabilă această expoziţie şi ne bucurăm că am avut şansa de a participa la acest eveniment cultural”.

 

„Noi ne străduim să menţinem treaz interesul pentru obiectivele turistice din oraş, iar aceste expoziţii de artă naivă, care au loc periodic în Turnul Primăriei sau la Sinagoga Neologă Sion contribuie la creşterea atractivităţii acestora. Pot să confirm că turiştii străini apreciază şi cunosc acest gen de artă”, a declarat Angela Lupşea, şefa Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice Bihor.

 

Asociaţia Artiştilor Naivi din România, organizaţie cu serioase iniţiative de proiecte culturale, este o organizaţie profesională unică în România, dedicată exclusiv artei naive, iar expoziţia găzduită de Sinagoga Neologă Zion face parte dintr-un amplu proiect de popularizare a acestui gen de artă, din ce în ce mai apreciată şi mai admirată la nivel internaţional.

 

Expoziţia este cu vînzare şi va rămâne pe simeze până în 17 august. Toate aceste manifestări culturale converg către ediţia a IV-a a Festivalului Naţional de Artă Naivă, care va avea loc în octombrie la Oradea în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Muzeul Ţării Crişurilor, Consiliul Judeţean Bihor, Fundaţia Comunitară Oradea, Primăria Oradea şi Revista „Familia”.

 

Publicat de:

admin

OBIECTIV

Arta naivă e inocenţa primară ce (re)descoperă lumea. Arta naivă filtrează universul prin ochii plini de candoare ai artiştilor. Arta naivă, prin vitalitatea ei cromatică ce provine din oglinzile sufletului, ne redă copilăria şi… naivitatea. Sperăm ca într-un viitor nu foarte îndepărtat, arta naivă să-şi ocupe binemeritatul rol în cadrul ARTEI !

Apariții în presă

Comentarii recente

  • BRES says:

    Bonjour Il y a quelques années je suis venue en

  • admin says:

    Da, pot fi achizitionate, dar nu intotdeauna cele

Înapoi sus