xIMG_5232

Primul Salon de Artă Naivă de la Oradea

Salonul Naţional de Artă Naivă de la Oradea a reuşit să adune circa 50 de lucrări ale unui număr de 26 de artişti naivi din România. Holul Bibliotecii Judeţene a fost gazda vernisajului şi cîtorva spectatori, manifestarea avînd cel puţin meritul de a fi prima de acest gen din Oradea !

 

În prezenţa a circa 30 de persoane, dintre care jumătate ziarişti şi oficialităţi, primul Salon de Artă Naivă de la Oradea a debutat în holul Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai”. Au fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, directorul Bibliotecii Judeţene, Ligia Mirişan, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Mircea Jacan, şeful Culturii bihorene, Lucian Silaghi şi Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor. Alături de aceştia au fost prezenţi şi cîţiva artişti. „De 47 de ani sînt pictor naiv, am învăţat de la primul artist naiv recunoscut în

România, de la Ion Niţă Nicodin. Îl ajutam să prepare culorile. Mi-aduc aminte şi azi, prima culoare, galben, am făcut-o din argilă şi gălbenuş de ou. Mă aşteptam să primesc un premiu astăzi, sînt dezamăgit. Am venit tocmai de la Brusturi… da’ nu mai vin”, a spus unul dintre cei mai cunoscuţi pictori naivi din România, Petru Mihuţ. „Sînt uimit de lucrările lui Vasile Popovici, în opinia mea acestea reprezintă <<picturalitate supremă>>. Impresionante, mai ales că artistul are un handicap deosebit de sever, nu se poate mişca deloc. Este dumnezeiesc acest talent al artistului, în atari condiţii !”, a declarat Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor.

 

Premiul I a fost adjudecat de o debutantă, Adriana Dinu (Bucureşti), prezentă în expoziţie cu o singură lucrare, de o minuţiozitate ieşită din comun. Premiul II a fost acordat lui Gustav Hlinka (Reşiţa), iar premiul III l-a primit Ana Maria Drăgan (Bucureşti). Au fost acordate numeroase alte premii şi menţiuni. Expoziţia va rămîne pe simezele din holul Bibliotecii Judeţene pînă la jumătatea lunii iunie.

 

 

 

Lista premiilor acordate la Salonul de Artă Naivă Oradea 2014:

 

01. Premiul I – Adriana Dinu – Bucureşti
02. Premiul II – Gustav Hlinka – Reşiţa, pentru lucrarea “Plai cu mere”
03. Premiul III – Drăgan Ana Maria – Bucureşti, pentru lucrarea “Vecinii”
04. Premiul de excelenţă al juriului , d-lui Mihai Dascălu – Oradea, pentru lucrarea “După ploaie”
05. Premiul special al Centrului Judeţean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale, d-lui Mihai Dascălu – Oradea, pentru lucrarea “Mugur de fluier”
06. Premiul special al juriului, d-nei Denisa Mihăilă – Timisoara, pentru lucrarea “Se însoară Gicu”
07. Premiul special al juriului, Paula Iacob – Bacău, pentru lucrarea “Păunul Albastru”
08. Premiul special al Bibliotecii judeţene “Gheorghe Sincai”, Tancău Emilian Cristinel – Bacău
09. Premiul special al juriului, d-lui Vasile Popovici, – Reşiţa
10. Mentiune – Petru Mihut – Brusturi – pentru lucrarea “Iarnă şi toamnă”
11. Menţiune – Geta Adam – Timisoara
12. Menţiune – Stefanescu Dumitru – Brăila, pentru lucrarea “La margine de camp”
13. Premiul pentru originalitate – Angela Szabo – Roşia, Bihor

Publicat de:

admin

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate ca (obligatorii):

Articole asemănătoare

OBIECTIV

Arta naivă e inocenţa primară ce (re)descoperă lumea. Arta naivă filtrează universul prin ochii plini de candoare ai artiştilor. Arta naivă, prin vitalitatea ei cromatică ce provine din oglinzile sufletului, ne redă copilăria şi… naivitatea. Sperăm ca într-un viitor nu foarte îndepărtat, arta naivă să-şi ocupe binemeritatul rol în cadrul ARTEI !

Apariții în presă

Calendar

septembrie, 2019
D L Ma Mi J V S
« Aug    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Comentarii recente

Înapoi sus