Salonul de Primavara al Artei Naive Bacau 2014 j

Premieră în arta naivă, la Bacău: 90% din premii, obţinute de tineri !

Cea de-a 23-a ediţie a Salonului de Primăvară de artă naivă, o manifestare băcăuană foarte longevivă, şi-a deschis porţile la Centrul de Cultură „George Apostu”. Vernisajul a fost un succes, subliniat şi de prezenţa Asociaţiei Artiştilor Naivi din România şi a presei. Cei 56 de artişti naivi din toată ţara au expus peste 100 de lucrări de pictură şi tapiserie pe simezele centrului „George Apostu”. Remarcabilă a fost prezenţa tinerilor pe simeze, aproape jumătate dintre artiştii care expun fiind tineri sau chiar copii, aceştia din urmă fiind pregătiţi de Ioan Măric sau Catinca Popescu. „Valul de noi artişti naivi, tineri, care au „invadat” în ultima vreme arta naivă românească ne bucură, pentru că ei sînt viitorul acestei forme de artă, iar noi, cei mai în vîrstă şi cu experienţă trebuie să-i ajutăm”, a declarat Ioan Măric, unul dintre cei mai cunoscuţi artişti naivi din România.

 

Într-adevăr, nume ca Mihaela Ioana Mocanu (Buzău), Emilian Tancău (Bacău) sau Mădălina Maria Nichiţoi (Bucureşti), artişti foarte tineri, au ţinut capul de afiş al expoziţiei, obţinînd alături de Ioana Gheorghiu (Galaţi) cele mai importante premii ale acestei ediţii. „Am remarcat de asemenea că cele zece premii pentru debut au fost acordate aproape în întregime tinerilor, ceea ce face ca Salonul de Primăvară de la Bacău, dedicat artei naive, să fie primul din România care recunoaşte într-o asemenea mare măsură meritele tinerilor artişti naivi din noul val !”, a spus Mircea Stroe, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Naivi din România.

 

Au mai fost nominalizate lucrări ale artistilor plastici Salomeea Andronic (Răcăciuni, jud. Bacău), Mădălina Maftei (Iaşi), Ana Boţa (Aiud), Mihai Dascălu (Oradea) şi Maria Goşoiu (Constanţa). Bacăul este un centru foarte puternic al artei naive, locul unde această formă de artă coabitează foarte bine cu „arta mare”, respectiv cu Uniunea Artiştilor Plastici. „Ne dorim la Bacău un muzeu al artei naive, ne luptăm de foarte mult timp pentru acest lucru, avem foarte mult potenţial iar arta naivă merită un muzeu dedicat. Sperăm ca autorităţile locale şi judeţene să achieseze la eforturile noastre iar muzeul artei naive de la Bacău să devină curînd o realitate”, a declarat pentru Asociaţia Artiştilor Naivi din România Geo Popa, directorul Centrului „George Apostu”.

 

Cu ocazia vernisajului de vineri 28 martie a fost lansat volumul „Meşteşuguri tradiţionale practicate în judeţul Bacău. Portrete de meşteri”, aparţinînd Feodosiei Rotaru, unul dintre cei mai titraţi experţi în meşteşugurile populare. Salonul de Primăvară al Artei Naive de la Bacău se desfăşoară cu sprijinul Consiliului Judeţean Bacău. Expoziţia va rămîne deschisă toată luna aprilie.

 

 

Premiul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bacău:

Seara de Ajun – Mihaela Ioana Mocanu (Buzău)

În ogradă – Mădălina Maria Nichiţoi (Bucureşti)

 

Premiul „SIF Moldova”:

Premiul pentru compoziţie – Emilian Tancău (Bacău)

Premiul pentru tematica abordată – Dorina Blănaru

Premiul pentru originalitate – Mihaela Damian


Premiul Centrului de Cultură „George Apostu” Bacău:

Coabitare – Ioana Gheorghiu (Galaţi)

 

Premiul pentru debut:

Culesul merelor de vară – Aurica Boboescu (Caraş Severin)

La arat – Andrada Constantinescu (Bucureşti)

Vara – Ilinca Luca (Iaşi)

Monden – Cristina Baranga (Bacău)

Raliul maşinilor de epocă – Cristian Bădilă (Ploieşti)

Cad frunzele – Camelia Voinescu (Iaşi)

La cules de struguri – Raluca Andreea Rusu (Bucureşti)

Satul meu – Andrada Constantinescu (Bucureşti)

Vis de copil – Tamara Lungu (Bacău)

Biserica şi şcoala Rînzeşti – Corina Gabriela T. (Vaslui)

Publicat de:

admin

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate ca (obligatorii):

Articole asemănătoare

OBIECTIV

Arta naivă e inocenţa primară ce (re)descoperă lumea. Arta naivă filtrează universul prin ochii plini de candoare ai artiştilor. Arta naivă, prin vitalitatea ei cromatică ce provine din oglinzile sufletului, ne redă copilăria şi… naivitatea. Sperăm ca într-un viitor nu foarte îndepărtat, arta naivă să-şi ocupe binemeritatul rol în cadrul ARTEI !

Apariții în presă

Calendar

septembrie, 2019
D L Ma Mi J V S
« Aug    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Comentarii recente

Înapoi sus