01 Ion-Nita-Nicodin

ION NIŢĂ-NICODIN (1909-1980)

Cunoscut astăzi ca întemeietorul şcolii de la Brusturi, pictorul ţăran ION NIŢĂ-NICODIN, născut în 1909 în cătunul Nicodineşti, a beneficiat atît de cultura vizuală a satului natal cît şi de aceea a patru clase de liceu care i-ar fi permis să-şi ia o slujbă „la stat”. Neavînd deloc apetenţă pentru mentalitatea de funcţionar, rămîne în sat şi face aceleaşi munci ca şi înaintaşii săi. Educat fiind, avea conştiinţa unei datorii faţă de frumuseţea patriarhală care-l înconjura, înţelegînd rapid că pictura poate fi suportul prin care obiceiurile, realităţile cotidiene să rămînă peste timp şi să fie cunoscute şi de alţii. Pictează din 1963, pentru ca în 1967 şi 1969 să ia primele premii I la expoziţiile republicane ale artiştilor plastici amatori. Este interesantă şi evoluţia sa, de la tablouri cu căprioare la izvor la cele cu tematici locale (Nunta la cămin, Electrificare la Brusturi etc.) şi mai apoi de la tabloul de observaţie după natură (Cătunul Nicodineşti, Flori etc.) la cel de compoziţie în care se regăsesc observaţia, născocirea şi amintirea.

 

În 1974 ia premiul special al UAP la expoziţia republicană de artă naivă din Bucureşti. Urmează alte premii de anvergură, apoi începe să expună masiv în Elveţia, Franţa, Italia, Germania, Norvegia, Olanda, Danemarca, Finlanda, Ungaria, Polonia, Portugalia, Iugoslavia, Egipt, India, Tunisia, Mexic, Argentina, Venezuela, S.U.A., Canada etc.

 

Personalitatea lui Ion Niţă-Nicodin, primul artist naiv recunoscut oficial în ţara noastră, este plină de autenticitate, creaţia sa influenţînd apariţia altor numeroase talente locale, în special în familie (nora Rodica Nicodin şi cuscrul Petru Mihuţ), ceea ce specialiştii numesc „şcoala de la Brusturi” (dispărută astăzi aproape în totalitate).

 

Este considerat primul artist naiv recunoscut oficial din România.

 

Publicat de:

admin

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate ca (obligatorii):

Articole asemănătoare

OBIECTIV

Arta naivă e inocenţa primară ce (re)descoperă lumea. Arta naivă filtrează universul prin ochii plini de candoare ai artiştilor. Arta naivă, prin vitalitatea ei cromatică ce provine din oglinzile sufletului, ne redă copilăria şi… naivitatea. Sperăm ca într-un viitor nu foarte îndepărtat, arta naivă să-şi ocupe binemeritatul rol în cadrul ARTEI !

Apariții în presă

Calendar

iulie, 2024
D L Ma Mi J V S
« Dec    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Comentarii recente

Înapoi sus