10264788_282526908593601_1531554068740082420_n

Artă naivă şi artă infantilă pe coordonatele Botoşani – Cluj Napoca

Simbolic, chiar de Ziua Copilului, o frumoasă expoziţie de artă naivă intitulată „Artă naivă/Artă infantilă – Retrospectivă – 40 de ani de pictură la Şcoala de Arte şi Meserii Botoşani” a fost vernisată la… Cluj-Napoca ! De ce de la Botoşani la Cluj ? Pentru că Şcoala de Arte “Tudor Jarda” din Cluj este un bun prieten al artiştilor naivi din Botoşani !

 

Vernisajul a avut loc la galeria “Arte” a Şcolii de Arte “Tudor Jarda” din Cluj-Napoca. Din partea oaspeţilor au luat cuvîntul managerul Şcolii de Arte din Botoşani, Liviu Andronic, şi maestrul Victor Hreniuc, care coordonează de 42 de ani secţia de pictură a Şcolii de Arte Botoşani. De altfel, expoziţia a avut rolul de a expune cele mai bune lucrări de artă naivă şi artă infantilă realizate de elevii şcolii de-a lungul a patru decenii. “Arta naivă se află sub semnul exprimării sincere, spontane, primare, fără prelucrări sofisticate, naturalistă dar şi simbolică, ce poate determina semnificaţii şi înţelesuri multiple, profunde sau naive. Pictura infantilă este codificată, mai puţin atentă la detaliu, alcătuită din imagini asemenea unor ideograme”, spune profesorul Victor Hreniuc, care a format multiple generaţii de artişti naivi.

 

Secţia de pictură-grafică a Şcolii Populare de Arte Botoşani deţine o bogată colecţie de artă naivă (peste 100 de lucrări), de o valoare apreciabilă, confirmată de premii şi expoziţii locale, naţionale şi internaţionale, aparţinînd unor autori absolvenţi ai secţiei, precum: Ioan Alupoaie, Elisabeta Arhip, Alexandru Arhip, Mihai Păduraru, Cristinel Hârtie, Ionel Apetroaie, Maria Caciora Tasnicu, Maria Ciotira, Adrian Hamburda şi alţii. Arta infantilă este reprezentată de o colecţie la fel de numeroasă, dar într-o varietate de tehnici mai mare, printre care: pictură în ulei şi acrylic pe pînză, pastel şi acuarelă pe hîrtie, grafică în desen şi linogravură, realizată de un mare număr de copii cu vîrste între 7 şi 11 ani: Miruna Aluncăriţei, Lorena Oprişanu, Alexandra Ducan, Fabian Belecciu, Denisa Gheorghiţă, Ioana Iacob, Teodora Apostoaie, Paula Nistorică, Georgiana Cantimir, Ioana Stincescu, Mara Crihan, Cezara Froicu, Ana Maxim, Consuela Ganea, Măriuca Marusac, Cosmina Mighiu, Eusebiu Nichituş, Alexandru Jidic, Karina Pohonţu, Dan Fedeleş , Miruna Viziteu, Bogdan Leontioaia, Mario Dascălu, Irina Frunzete, Sabina Isac, Laura Paraschiv, Valentina Ivan, Alexandra Buţu, Maria Moisii, Denisa Buţu, Andrei Rasca, Elena Creţu.

 

Expoziţia de la Cluj face parte din seria de manifestări culturale născută din colaborarea dintre Şcoala de Arte Botoşani şi Şcoala de Arte din Cluj-Napoca. Cu aproximativ o lună înainte a avut loc, la Botoşani, la Galeriile „Ştefan Luchian”, vernisajul expoziţiei „Clujul-oraşul comoară”.

Publicat de:

admin

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate ca (obligatorii):

Articole asemănătoare

OBIECTIV

Arta naivă e inocenţa primară ce (re)descoperă lumea. Arta naivă filtrează universul prin ochii plini de candoare ai artiştilor. Arta naivă, prin vitalitatea ei cromatică ce provine din oglinzile sufletului, ne redă copilăria şi… naivitatea. Sperăm ca într-un viitor nu foarte îndepărtat, arta naivă să-şi ocupe binemeritatul rol în cadrul ARTEI !

Apariții în presă

Calendar

aprilie, 2024
D L Ma Mi J V S
« Dec    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Comentarii recente

Înapoi sus